prijedlog nije prošao

Mišić: Razočarani smo što se ne otpisuju računi za struju

03.02.2021 u 19:40

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine SDP-ov Matej Mišić poručio je u srijedu da su u Klubu zastupnika te stranke razočarani postupanjem vladajuće većine jer nije prošao prijedlog SDP-a da se građanima koji nakon potresa žive u kontejnerima otpišu računi za struju

Mišić je podsjetio da taj njihov prijedlog nije dobio dovoljan broj glasova - 17 zastupnika je bilo 'za', 16 'protiv', a osam se suzdržalo od glasovanja.

Time su, kazao je novinarima, okrenuta leđa ljudima koji žive u stambenim kontejnerima. "80-ak obitelji koji žive u stambenim kontejnerima više od 10 mjeseci, kojima su u prosincu došli računi za struju, polugodišnje razlike i računi za prosinac u iznosu od 4000 kuna sada ostaju na milost i nemilost Vladi koja je takav oblik zaključka donijela za Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju, a zaboravili su na Grad Zagreb", ističe Mišić.

Kaže da su tom inicijativom htjeli ispraviti tu nepravdu te da očekuju i pozivaju Vladu da se Zagrepčanima koji nakon potresa žive u kontejnerima otpišu računi za struju.

Podsjetio je da je jučer na "aktualnom satu" skupštinske sjednice gradonačelnik Milan Bandić dao podršku toj SDP-ovoj inicijativi međutim zastupnici njegove stranke su promijenili mišljenje "dio ih je bilo suzdržano, a dio je glasao 'protiv' bez ijednog razumnog objašnjenja".

Tvrdi i da su jučer čuli dovikivanje iz klupa zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić-Vukičević da neće podržati prijedlog, ne zato što nije dobar nego zato što ga je predložio Klub gradskih zastupnika SDP-a. 

"To je najgori oblik političkog djelovanja, to je nešto protiv čega se, neovisno o stranačkim bojama moramo boriti jer smo mi zastupnici u Gradskoj skupštini izabrani da služimo građanima Zagreba i da za njih donosimo najbolje odluke neovisno o tome tko ih je predložio", rekao je Mišić.

Podsjetio je da su i oni kao oporbeni klub na ovoj sjednici podržali nekoliko točaka koje je predložio gradonačelnik, odnosno skupštinska većina te ne dijele točke po tome tko ih je predložio nego kakvog su sadržaja.   

Mišić kaže i da su u HDZ-u, koalicijskom partneru gradonačelnika Bandića, na sjednicama odbora glasali za taj SDP-ov prijedlog, a danas su na sjednici Gradske skupštine promijenili mišljenje i dio je glasao suzdržano, a dio je bio protiv te se zapitao: "Zbog čega?" 

Gradska zastupnica SDP-a Lara Kvesić izrazila je zadovoljstvo što je na sjednici Gradske skupštine prošao SDP-ov prijedlog zaključka o stanju odgojno-obrazovnih ustanova u Gradu Zagrebu nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020.

Rekla je da su roditelji, nastavnici, djelatnici pa i djeca i ostali građani Zagreba u proteklih mjesec dana radili pritisak na gradonačelnika Bandića i Ured za obrazovanje te da su na tragu toga tražili da se donese zaključak u kojem će dobiti stanje materijalne štete u vrtićima i školama nakon potresa. Također, da im se kaže i koje su mjere poduzete i što Grad Zagreb planira.  

"Nepojmljivo je da je ovakva jedna točka mogla uzburkati toliko strasti kod pročelnika i kod Kluba Bandić Milan 365 koji je bio suzdržan po toj točki. Ali, uspjeli smo, točka je donesena i zaključak će morati donijeti kroz 30 dana", istaknula je Kvesić.