SRPSKI TAJKUN

Miroslavu Miškoviću dvije i pol godine zatvora

08.03.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Srbijanski tajkun, vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, u petak je pred Vijećem Specijalnog suda u Beogradu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora, a njegov sin Marko na godinu dana kućnog pritvora zbog porezne utaje i poticanja na utaju poreza

U ponovljenom sudskom postupku, koji od početka procesa dosad traje šest godina, Miškovićev suoptuženik i vlasnik Nibens korporacije Milo Đurašković osuđen je nepravomoćno na četiri godine i tri mjeseca zatvora.

Sudsko vijeće odluku o krivnji donijelo je većinom glasova, a čitanje presude trajalo je duže od sat i pol.

Uz kaznu zatvora, sud je odredio da i Miroslav Mišković i njegov sin Marko moraju platiti kaznu od 67.500 eura.

Milo Đurašković osuđen je i zbog porezne utaje i zbog zlouporabe službenog položaja, a uz kaznu od četiri godine i tri mjeseca treba uplatiti ukupno oko 1,2 milijuna eura.

Svo oni će u državni proračun u roku od tri mjeeca po pravomoćnosti presude na ime utajenog poreza solidarno morati uplatititi oko 23,6 milijuna eura odštete.

Tvrdnje Tužiteljstva za organizirani kriminal o izvlačenju novca iz privatiziranih cestovnih tvrtki, koje su bile i središnji dio prvobitne optužnice, ranije su odbačene, a Miškoviće i Đuraškovića sa suradnicima žalbeni sud je oslobodio krivnje.

Prema izvjestiteljima beogradskih medija, sud nije prihvatio obrazloženje Miškovića po kojem porez, sukladno važećim zakonima iz razdoblja koje obuhvaća optužnica, nije morao biti plaćan.

Miškoviće optužnica tereti i da su prikrivali financijske transakcije pri prodaji akcija između dva poduzeća u vlasništvu Marka Miškovića, radi povećanja kapitala njegove tvrtke "Mera investment".

Sud nije uvažio ni tvrdnju Miroslava Miškovića da je samo tijekom 2010. godine, koja je jedna od ključnih u optužnici, kompanija Delta platila porez državi koji je "100 puta veći" od svote za koju ga tereti optužnica, objavio je N1.

Vlasnik srbijanskog poslovnog sustava “Delta holding” Miroslav Mišković i jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji optužen je za zlouporabe u privatizaciji, a sa sinom Markom, vlasnikom "Nibens grupe" Milom Đuraškovićem i još osmero suradnika tereti se da su cestovna poduzeća oštetili za oko 154 milijuna eura, a državni proračun za 4,3 milijuna eura.

Mišković je na početku suđenja odbacio optužnicu i uzvratio da se “sudi najvećem gospodarstveniku Srbije i vodećem gospodarstveniku regije” te “tržišnom gospodarstvu i privatnom poduzetništvu”.

Miroslav Mišković i njegov sin Marko uhićeni su 12. prosinca 2012. godine. Miroslavu je pritvor zamijenjen dinarskim jamstvom u vrijednosti 12 milijuna eura, nakon čega mu je vraćena oduzeta putovnica.

Njegov sin Marko bio je u kućnom pritvoru koji mu je ukinut uz jamstvo vrijedno 3,3 milijuna eura.