NEUSPJEŠNI VLADA I SINDIKATI

Mirenje propalo, medicinske sestre kreću u štrajk!

26.08.2013 u 11:25

Bionic
Reading

Pokušaj mirenja liječničkog sindikata i strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara s Vladom propao je i očekuje se štrajk liječnika i sestara...

Svega pola sata trajali su razgovori dvaju sindikata u zdravstvu i resornog ministra Rajka Ostojića. Zajednički jezik nije pronađen zbog, kako tvrdi predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, licemjerja Vlade koja nije imala volju za dogovor.

'Na postupak mirenja poslala je predstavnika koji nije imao mandat potpisati sporazum o mirenju. To samo po sebi sve govori. Mi znamo što nam je činiti. Sutra je sastanak glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata koji će operacionalizirati zaključke Skupštine donesene 13. srpnja ove godine, a u trenutku kad sve bude koordinirano, najavit ćemo štrajk i reći koji je to datum', istaknuo je Babić.

Resorni ministar Rajko Ostojić
odbacuje tvrdnje sindikata da predstavnik Vlade nije imao ovlasti potpisati sporazum, poručivši da je ono što su sindikati tražili zapravo bio mini kolektivni ugovor, što je u procesu mirenja protuzakonito. Za štrajk kaže da je on legitimno pravo sindikata.

'Očekujem, naravno - u 20 godina hrvatske države samo smo jednom imali štrajk - da će se postupati u skladu s medicinskom etikom, za dobrobit naših pacijenata, a o tome kad dođe vrijeme za to', poručio je Ostojić.

Liječnici i sestre u štrajk bi trebali stupiti u roku od dva tjedna te najavljuju da će on trajati sve do ispunjenja njihovih uvjeta.

U štrajku bi trebalo sudjelovati oko 70 posto ukupnog broja liječnika i sestara, no potrudit će se, kažu, da štrajk što manje osjete pacijenti. Pregovore o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu nastavit će Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi.