'DIFaMIRANI, NE DEMANTIRANI'

Bivši nadzornici optužuju: 'Ministrica Obuljen Koržinek želi zataškati naše izvješće o HRT-u'

05.01.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Ponukani jučerašnjom sjednicom Vlade, na kojoj je prihvaćen prijedlog ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek o neprihvaćanju Godišnjeg izvješća o radu Nadzornog odbora (NO) HRT-a te provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a za 2016., oglasili su se svi bivši članovi NO-a, Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović, koji smatraju da nema nijednog valjanog razloga zbog kojeg njihovo izvješće Hrvatskom saboru ne bi bilo prihvaćeno, osim ako se nešto iz tog izvješća želi zataškati ili obezvrijediti

Bivši članovi NO-a, koje je Sabor smijenio u srpnju ove godine, u priopćenju za javnost navode da predlaganjem neprihvaćanja njihova izvješća ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek negira i obezvređuje činjenice te podatke navedene u izvješću za 2016. godinu.

Istaknuli su kako u izvješću stoji da se u nekoliko navrata tijekom 2016. u potpunosti mijenjala urednička struktura HRT-a, uključujući gotovo kompletan postav glavnih urednika radijskih i televizijskih programskih kanala HRT-a te da je u razdoblju od 1. listopada do 11. studenog 2016. godine HRT poslovao bez zakonskog zastupnika i odgovorne osobe, odnosno nije imao glavnog ravnatelja HRT-a, iako je NO HRT-a poduzimao sve radnje da bi se izbjegla ta situacija.

Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Također su napomenuli da se televizijski i radijski program emitirao bez unaprijed utvrđene programske sheme, a satnice pojedinih emisija mijenjale sa svakom promjenom poslovodne ili uredničke strukture HRT-a, što je uvjetovalo česte i nepotrebne rebalanse financijskog plana, da je zaduženost HRT-a rizično visoka te da na Prisavlju nema nikakvog strateškog plana razvoja.

U priopćenju naglašavaju da u njihovu izvješću stoji da je dobit HRT-a u 2016. godini, u iznosu od 30,3 milijuna kuna, u najvećem dijelu ostvarena kao rezultat utjecaja pozitivnih tečajnih razlika i smanjenja kamatnih stopa na tržištu, a ne kao rezultat povećanja obima komercijalne djelatnosti HRT-a ili ostvarenih ušteda prilikom obavljanja javnih djelatnosti HRT-a.

Poseban naglasak je stavljen na činjenicu da HRT nema uspostavljen učinkovit sustav kontrole troškova i da se nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača obavljala netransparentno, bez jasno definiranih kriterija vrednovanja projekata, te da su se ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv.

Podsjećaju na to da su ministricu Obuljen Koržinek obavijestili o izrazito nepovoljnom nalazu Državne revizije o učinkovitosti javne nabave tijekom razdoblja 2013.-2015., a vezano uz ispravljanje uočenih nepravilnosti koje su se nastavile i pri nabavi audiovizualnih djela u 2016., te da su od nje tražili provođenje upravnog nadzora nad provedbom korištenja sredstava državne potpore za nabavu audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača u 2015. i 2016. godini, a koji se trebao provesti temeljem odredbi Zakona o državnim potporama.

Unatoč tom zahtjevu, naveli su da se Ministarstvo kulture oglušilo o njihov zahtjev za provedbom traženog upravnog nadzora te je obavilo samo upravni nadzor nad općim aktima HRT-a kojima se uređuje nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača.

U pismu javnosti podsjećaju da u njihovu izvješću, koje je ministrica predložila da se ne prihvati, stoji kako su u više navrata tijekom 2016. iskazivali zabrinutost zbog smanjenog obima vlastite programske proizvodnje HRT-a, kao i zbog loših rezultata prosječnog dnevnog dosega, koji su bili u konstantnom padu, te da je umjesto dramskih i dokumentarnih serija, koje su trebale biti najveći dio nabave od neovisnih producenata, HRT nabavljao kulinarske i slične emisije, koje je mogao i samostalno proizvesti.

  • +17
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nadalje napominju da u izvješću stoji da su se posljedice smanjenog dnevnog dosega i nedostatka programske sheme odrazile i na komercijalne prihode od oglašavanja, koji su u 2016. bili manji od prihoda koje je HRT ostvarivao u 2013., 2014. i 2015. godini, a upozorili su i na rezultate interne revizije o okolnostima sklapanja izvansudske nagodbe s Jadran filmom, vezano uz projekt 'Grička vještica'.

Podsjetili su i da su se izvansudske nagodbe u pojedinim predmetima sklapale, a da prethodno nije održana ili dovršena glavna rasprava u tim predmetima ili zatraženo mišljenje stručnih službi HRT-a te da je u jednoj takvoj nagodbi isplaćeno 85.000 kuna za naknadu štete zbog navodne diskriminacije po političkoj osnovi.

'Na žalost, Vlada Republike Hrvatske, na prijedlog ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, svrstala se na stranu zaštitnika onih koji su u našem izvješću navedeni kao odgovorne osobe za stanje na HRT-u tijekom 2016. godine i difamirala nas koji smo pisali to izvješće, a da pritom nije opovrgnula nijednu činjenicu ili podatak iz našeg izvješća', zaključuje se u priopćenju koje potpisuju bivši članovi NO-a HRT-a Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović.