ŽUPANI UPOZORAVAJU

Ministarstvo ukida sanitarnu zaštitu; prijete nam epidemije!

20.05.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Na inicijativu Ministarstva financija, Ministarstvo zdravlja predložilo je izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti čime zaposleni u ugostiteljstvu, kao i radnici u vrtićima, školama i drugim ustanovama za djecu i mlade, salonima za uljepšavanje, zdravstvenim ustanovama, farmaceutskoj industriji, javnim kupalištima itd. više neće morati obavljati testiranja na prenosive bolesti i dobivati sanitarne iskaznice

Ovakvom odlukom, upozoravaju hrvatski župani, ozbiljno se ugrožava sigurnost i povećava rizik trovanja hranom i vodom, što može dovesti i do epidemija s katastrofalnim posljedicama.

Ovim izmjenama Hrvatska je postala jedna od rijetkih zemalja u kojoj u sustav mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti intervenira Ministarstvo financija, koje je plaćanje preventivnih pregleda na zarazne bolesti za neke profesije ocijenilo parafiskalnim nametom.

O Hrvatskoj zajednici županija


Hrvatska zajednica županija broji 20 županija i župana koji, bez obzira na političku pripadnost, rade na promicanju ustroja regionalne samouprave. Predsjednik je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić (HDZ), a potpredsjednik župan Varaždinske županije Predrag Štromar (HNS).

Župani ističu da Ministarstvo zdravlja, umjesto da postojeću situaciju unaprijedi, svojim postupcima dovodi u rizik živote i zdravlje naše djece kada, npr. budu išli pod velikim odmorom po sendvič jer neće biti sigurni je li zaposlenik koji im priprema hranu kliconoša; naši turisti neće biti sigurni jer će ih usluživati osobe za koje nećemo znati jesu li zaražene i koje neće biti educirane o načinima sprečavanja nastanka zaraznih bolesti; odnosno čitava populacija Hrvatske bit će ugrožena od posebno opasnih zaraznih bolesti.

'Ovakvo zakonsko rješenje jedino ide na ruku velikim trgovačkim korporacijama koje će na ovaj način uštedjeti novac na štetu zdravlja cjelokupnog hrvatskog pučanstva. Posljedice poplava koje su pogodile Slavoniju svoje pravo lice pokazat će upravo za desetak dana, kada će nastupiti velika opasnost od zaraza i epidemija svih vrsta. Treba li nam, uza sve te probleme, još i daljnje ugrožavanje stradalog stanovništva potencijalnim epidemijama i trovanjima, a sve zahvaljujući besmislenim zakonskim rješenjima?' upozorio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.