detaljno objašnjeno

Ministarstvo poslalo upute za samotestiranje učenika: 'Testiranje učenika moguće je i u školi, ali...'

09.02.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja proslijedilo je svim osnovnim i srednjim školama detaljne upute o modelu ukidanja samoizolacija, uz organizaciju dobrovoljnog samotestiranja učenika

Škole su u srijedu, doznaje Jutarnji list, dobile tri dokumenta o modelu ukidanja samoizolacija. Dok su u prva dva pisma upute i pojašnjenja za ravnatelje škola i prijedlog pisma za roditelje, u trećem je obrazac izjave za roditelje koji odbiju preuzeti testove za svoju djecu.

U dopisima za roditelje i ravnatelje pojašnjeno je da učenici kojima je izrečena mjera samoizolacije unazad tjedan dana, u slučaju negativnog rezultata testa kreću u školu, odnosno samoizolacija im se automatski prekida te roditelji ne trebaju javljati da liječnik prekine samoizolaciju učeniku.

U uputama je navedena i nova mogućnost, a ta je da se samotestiranje može provesti i u školi. Naime u dopisu Ministarstva stoji sljedeće: 'Ako u dogovoru s roditeljima za pojedini ili više razrednih odjela odlučite provoditi testiranje u samoj školi, a ne kod kuće, navedeno je također dopušteno organizirati. 'Ipak, u Ministarstvu ističu da je prednost testiranje kod kuće jer tako učenik nakon pozitivnog rezultata testa neće doći u školu.

U dokumentima je i pojašnjeno kako će izgledati cijeli postupak. Stožer civilne zaštite dostavit će brze antigenske testove školama, a potom će škole distribuirati testove roditeljima, odnosno skrbnicima ili učenicima. U dogovoru će škole roditeljima prvo distribuirati dva testa za pojedinog učenika, što bi u većini slučajeva trebalo biti dovoljno za provođenje mjere samotestiranja dva tjedna, kao i za provođenje testiranja onog razrednog odjela u kojem se pojavi pozitivan rezultat testa pojedinog učenika u prvom tjednu provođenja mjere. Ostalu količinu testova škole će moći preuzeti u tjednu tijekom školskih praznika ili početkom tjedna nakon školskih praznika, i ta količina bit će dostatna za nastavak provođenja mjere još tri tjedna.

Testiranje se provodi jednom tjedno i to, prema preporukama, ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, no u dogovoru sa školama moguće je odrediti i neki drugi dan za testiranje. Testiranje provodi roditelj, odnosno skrbnik ili učenik, međutim u uputama školama preporučuje se da se roditeljima savjetuje da učenici mlađi od 16 godina provode samotestiranje uz nadzor roditelja, odnosno odgovorne osobe.

U slučaju da je test pozitivan, informacija se dojavljuje izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Učenici s negativnim rezultatom brzog antigenskog testa nastavljaju s nastavom, a u slučaju pozitivnog testa ne dolaze u školu.

Ako pak jedan od učenika dobije pozitivan test na covid, testiranje će se ponoviti za cijeli razredni odjel u kojem su utvrđeni pozitivni rezultati testova i to prvi sljedeći dan nakon što neki učenik dobije pozitivan test.