zdrava prehrana

Ministarstvo poljoprivrede: Uključite ribu u školsku prehranu!

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 22.11.2021 17:34
  • Objavljeno 22.11.2021 u 17:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede predložilo je da se kroz novi Program za ribarstvo i akvakulturu RH za programsko razdoblje 2021. - 2027. godine financira uključivanje domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture u prehranu djece u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz tog ministarstva.

Cilj tog prijedloga je poticanje i povećanje konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod djece, navode iz Ministarstva.

"Cilj je da se ti proizvodi u budućnosti što više koriste u prehrani djece i postanu značajan dio njihovih zdravih obroka te da se promoviraju i potiču lokalni proizvođači i konzumacija domaćih proizvoda. Osim promicanja uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, potpora tim aktivnostima ima za cilj i dodatno ojačati hrvatski sektor ribarstva i akvakulture, prvenstveno tržište proizvoda ribarstva i akvakulture", ističe se u priopćenju.

Iz Ministarstva napominju i da će to, uz unaprjeđenje uvjeta za stavljanje na tržište, poboljšanje distribucije domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture i davanje prednosti lokalnim proizvođačima, doprinijeti i očuvanju radnih mjesta, a na taj način i razvoju hrvatskog ribarstva i akvakulture. 

Kako dalje navode, velika potreba i važnost za podupiranjem takvih aktivnosti proizašli su iz brojnih analiza i konzultacija koje je Ministarstvo poljoprivrede provodilo proteklih nekoliko godina, ali i dobra praksa koja se već provodi na razini lokalnih zajednica putem Lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu (FLAG-ova).

S obzirom da se još uvijek radi o prijedlogu mjere potpore kroz novi Program, daljnje aktivnosti i uključivanje relevantnih dionika predviđeno je u idućem razdoblju, nakon odobrenja Programa od strane Europske komisije, zaključuje se u priopćenju.  

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!