MENTALNO ZDRAVLJE

Ministarstvo pokreće pilot projekt povratka psihologa u domove zdravlja

06.05.2023 u 08:22

Bionic
Reading

Samo u Zagrebu djeca u prosjeku na tretman kod psihologa čekaju tri do četiri mjeseca. Za mnoge je to već prekasno, zbog čega imamo poražavajuće podatke o porastu suicida među djecom

Ministarstvo zdravstva nakon 29 godina u domove zdravlja planira vratiti psihologe te osigurati mobilne psihijatrijske timove, doznaju 24sata.

Djeca i mladi najosjetljivija su skupina društva, a njihovo mentalno zdravlje nikad nije bilo u gorem stanju. Podaci pokazuju da je 2021. gotovo dvostruko više djece koja su pokušala suicid, nego što je to bilo 2019. godine, kad još nije bilo ni potresa ni pandemije. Tako je 2019. u Hrvatskoj 36 djece pokušalo suicid, a šest ih je, nažalost, počinilo isti, 2020. godine ih je 52 pokušalo, a 10 ih je počinilo, dok je 2021. godine čak 63 djece pokušalo počiniti suicid, a sedam ga je počinilo.

U prvih pet mjeseci 2022. godine zabilježeno je pet samoubojstava djece do 18 godina, među kojima je jedno dijete bilo mlađe od 14 godina, uz drastičan porast broja pokušaja suicida među djecom mlađom od 14 godina.

Ministar zdravstva Vili Beroš za 24sata otkrio je da njegovo ministarstvo slijedom reformskih mjera vezanih za aktiviranje dispanzera za mentalno zdravlje na razini primarne zdravstvene zaštite kao i mobilnih psihijatrijskih timova, razgovara o Pilot projektu unaprjeđenja mentalnog zdravlja s Domovima zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.