marija barilić

Ministarstvo o posvojenju djece iz Konga: Nikad nismo dobili zahtjev niti jednog tijela da damo suglasnost

04.01.2023 u 18:39

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi koje pokriva Zambiju, nije sudjelovalo u postupku izdavanja dokumenata niti u bilo kojem drugom postupku posvojenja kongoanske djece zbog kojih su uhićeni hrvatski državljani u Zambiji, rekao je ranije ministar Grlić Radman, a sada je isto očitovanje stiglo i iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Barilić komentirala je ulogu te institucije u slučaju posvojenja djece iz Konga zbog čega je još od 7. prosinca osmero hrvatskih državljana zadržano u pritvoru u Zambiji, donosi N1.

“U ovoj situaciji nije posvojenje u Hrvatskoj, nego posvojenje koje je provela treća država. Dosad u praksi nikad nismo dobili zahtjev niti jednog tijela da damo prethodnu suglasnot u tom smislu”, rekla je Marija Barilić i dodala kakva je daljnja procedura nakon odluke suda u Zambiji: “Ni ovo Ministarstvo ni Centar za socijalnu skrb nije uključen u postupak posvojenja kad se radi o posvojenju iz trećih država što a priori nije nelegalno. Za Kongo nikad nismo dobili službenu obavijest, o zabrani nikad nismo dobili dopis.”

Istaknula je da zakon treba unaprijediti, ali da ne smatra da se radi o propustu:

“Ne bih rekla da je propust, radi se o unapređivanju zakonodavstva i postupanja oko posvojenja.”

Ranije danas, šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić naglasio je da su i sudska praksa i praksa upravnih tijela u ovakvim situacijama nedorečene te da su općinski sudovi samo potvrdili stranu sudsku odluku, bez ulaženja u meritum koji je u nadležnosti ministarstava. Na temelju samo te odluke nije bilo moguće dodijeliti djeci državljanstvo jer sudovi nisu odlučivali o posvojenju, niti je to njihova nadležnost, nego samo o priznanju odluke stranog suda.

Ostavljena djeca u Južnoafričkoj Republici Izvor: Profimedia / Autor: Michele Spatari / AFP / Profimedia