NOVA EPIZODA

Ministarstvo: HEP nas nije informirao da će viškove prodavati po netržišnim cijenama

11.07.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Nakon napisa Nacionala da je šef Uprave HEP-a Frane Barbarić upozoravao u više navrata ministra Davora Filipovića da će nastajati viškovi i da će to uzrokovati financijsku štetu za HEP, oglasilo se i Ministarstvo gospodarstva

Priopćenje Ministarstva gospodarstva prenosimo u cijelosti:

'Predsjednik Uprave HEP-a g. Frane Barbarić je dopisom od 5. travnja 2023. obavijestio Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da će „po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta HEP d.d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023 koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili stranom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina“.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije naložilo drugačije postupanje, a HEP d.d. nije informirao Ministarstvo da će viškove prodavati po netržišnim cijenama suprotno obavijesti koju su dostavili Ministarstvu. Također, g. Barbarić nije obavijestio Ministarstvo niti o zapunjenju svojih skladišnih kapaciteta niti o mogućnostima skladištenja plina u drugim skladištima plina.

Prvu informaciju o takvoj prodaji HEP-ovog plina Ministarstvo je dobilo 29. lipnja 2023. dopisom od HROTE-a u kojem je bilo vidljivo da se HEP-ov plin prodaje po netržišnim cijenama. Vlada RH je nakon toga promijenila Uredbu i time je HEP d.d. prestao preuzimati plin od INE d.d.

U niti jednom od dopisa koji je HEP d.d. uputio Ministarstvu ne navodi se mogućnost prodaje plina na način kako je to u konačnici HEP napravio niti se Ministarstvo obavještava o postupanju Uprave HEP-a nakon zaprimljenog dopisa od 5. travnja 2023.'

Podsjetimo, tjednik Nacional u utorak je objavio da je premijer Andrej Plenković više puta bio je upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

  • +2
Izvanredna press konferencija ministra gospodarstva Davora Filipovića Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Premijer i ministar gospodarstva Davor Filipović, navodi tjednik, ignorirali su dopise koje su primili 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače.

Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP.