Obrtnik od formata...

Ministarstvo gospodarstva dodijelilo više od 3000 stipendija učenicima srednjih strukovnih škola

05.03.2019 u 16:43

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva u Muzeju suvremenih umjetnosti u utorak dodijelilo je 3017 stipendija učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima u iznosu od 9000 kuna. Stipendije se dodjeljuju za deficitarna zanimanja poput tokara, bravara, dimnjačara, autolimara, pekara, obućara, limara, konobara i krojača

'U Hrvatskoj će biti postolara, stolara, krojača i svih onih zanimanja po kojima je Hrvatska poznata i prepoznata u Europi i u svijetu', istaknuo je ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat te najavio kako se za iduću godinu planira udvostručiti broj stipendija, kao i iznos, a učenicima je zaželio da svatko od njih u trenutku kada završi školovanje pronađe posao ili se ohrabri da pokrene svoj obrt i ostane u Hrvatskoj.

Stipendije u okviru projekta Obrtnik od formata - umjetnik od zanata dobili su učenici Elektrostrojarske obrtničke škole, Industrijske škole, Prehrambeno-tehnološke škole, Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole i Drvodjeljske škole.

'Kroz potporu stipendija, vama, mladim ljudima, pružamo konkretnu mjeru. Zato sam siguran da ćete, potaknuti ovim, iskoristiti šanse koje vam se pružaju i dobiti mogućnost da zarađujete i doprinosite napretku Hrvatske', poručio je učenicima premijer Andrej Plenković.

Ministar rada Marko Pavić naglasio je kako je cilj ove Vlade osigurati radna mjesta i ostanak u Hrvatskoj te podupirati poduzetništvo od vrtićke dobi do doktorata.

Nakon dodjele stipendija ministar Horvat dao je izjave novinarima, a jedno od pitanja bilo je kada radnici Uljanika mogu očekivati plaće i hoće li Tomislav Debeljak sudjelovati u tome, što ministar nije htio posebno komentirati, već je rekao da su 'to pitanja za gospodina Debeljaka' i najavio kako će se održati opsežan analitički sastanak s upravom Uljanika i Debeljakom, a da će o rezultatima tog sastanaka pravovremeno obavijestiti javnost. Dodao je kako smatra da stečajnog postupka neće biti.

  • +11
Dodijeljene stipendije učenicima koji se obrazuju u obrtničkim zanimanjima Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Na pitanje smatra li da Milorad Pupovac, koji je u utorak rekao kako je došao do crte preko koje ne može prijeći zbog govora mržnje u Hrvatskoj što ga potiče državni vrh, najavljuje izlazak iz koalicije te ima li govora mržnje, ministar je odgovorio sljedeće: 'Koalicijska većina je stabilna i u ovom trenutku kontinuitet je sastanaka onih koji u Saboru podržavaju i daju većinsku potporu ovoj Vladi i tako će ostati', te dodao: 'Ako i ima govora mržnje, to su izolirani primjeri i ja sam siguran da postoje institucije koje na taj govor mržnje moraju djelovati.'