UKRAJINSKA KRIZA

Ministar upozorio da Katar ne može sam zamijeniti ruski plin u Europi

01.02.2022 u 17:29

Bionic
Reading

Katar neće moći sam uskočiti i podmiriti europske potrebe za energijom u slučaju da kriza između Rusije i Ukrajine izazove nestašicu, upozorio je u utorak ministar energetike.

Nitko ne može sam zamijeniti količine plina potrebne Europskoj uniji, ne remeteći istodobno isporuke u druge dijelove svijeta", naglasio je ministar Saad Sherida Al-Kaabi u priopćenju objavljenom nakon sastanka s povjerenicom EU-a za energetiku Kadri Simson.

"Sigurna opskrba Europe zahtijeva udružene napore puno aktera", dodao je katarski ministar.

Izrazio je nadu da se "napetosti u Europi mogu riješiti diplomatskim putem, kako bi svi nabavljači mogli surađivati na jamčenju energetske sigurnosti na kraći i na dulji rok".

Katar je ključni američki saveznik na Bliskom istoku i vodeći trgovinski i politički partner EU-a, napominje Reuters.

SAD tvrdi da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu i proteklih se tjedana raspitivao kod Katara i drugih velikih proizvođača mogu li u slučaju prekida u opskrbi iz Rusije povećati isporuke plina u Europu.

"Nama u Kataru ugovorne su obaveze svetinja", naglasio je ministar Kaabi, poručivši implicitno da neće moći preusmjeriti u Europu dio pošiljki koje prema ugovorima mora isporučiti u druge zemlje ako ne dobije njihov pristanak.