koronakriza

Ministar Pavić tvrdi: Niti jedan projekt koji je u tijeku nije pod znakom upitnika

19.04.2020 u 21:37

Bionic
Reading

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je u nedjelju da je 400 milijuna eura iz EU fondova preusmjereno za medicinsku opremu zbog epidemije koronavirusa, no nije upitna provedba postojećih ugovora EU fondova u Hrvatskoj kao ni ugovaranje planiranih ugovora.

Nije upitna ni provedba postojećih ugovora, ni ugovaranje planiranih ugovora, a ni isplata postojećih sredstava putem procedura zahtjeva za nadoknadom sredstava, rekao je Pavić gostujući u 'Temi dana' HTV-a.

"Niti jedan projekt koji je u tijeku nije pod znakom upitnika", naglasio je.

Pavić kaže da se išlo u korist korisnicima sredstava EU fondova - automatski se sve produžilo za tri mjeseca kako ne bi bilo dodatne papirologije i potpisivanja aneksa ugovora.

"Pratimo provedbu svih projekata, ubrzali smo isplatu tzv. zahtjeva za nadoknadom sredstava, da institucije koje ih obrađuju pregledaju minimum i isplate 75 posto sredstava", dodao je.

No, zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa, došlo je ipak do preraspodjele sredstava. Za sada je preraspoređeno 400 milijuna eura tako da smo sredstva usmjerili u medicinsku opremu, rekao je.

"Sve što ste vidjeli što avionima stiže iz Kine, što kolege Vili Beroš i Darko Horvat dobavljaju iz Kine, sve što nije donacija ići će na EU fondove. Isto tako, osigurali smo velika sredstva za gospodarstvenike, za obrtna sredstva", kazao je ministar Pavić.

Dodao je da su u ožujskom paketu osigurana dupla sredstva za mikrokredite za dodatnih 140 milijuna. kuna, u travanjskom paketu je uspostavljeno 380 milijuna kuna preko HAMAG-BICRO-a (Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije).

Upitan koliko dugo se možemo "krpati" s tim sredstvima, Pavić je izrazio očekivanje da će za obrtna sredstva iz EU fondova biti osigurano oko milijardu kuna. Što se tiče zapošljavanja, ministar regionalnog razvoja i fondova EU rekao je da unutar Europskog socijalnog fonda ima na raspolaganju oko 100 milijuna eura koji će ići na mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Rekao je i da su paketi koje je predložila EU usvojeni najbrže u povijesti EU-a, upravo na inicijativu hrvatskog predsjedanja. Dodao je da smo mi tu namirili 400 milijuna eura za medicinsku opremu, kredite, obrtna sredstva i programe zaštite radnih mjesta.

Na pitanje koliko je našoj zemlji sada problematično što nismo u eurozoni, ministar Pavić kaže da se sada pokazala ta problematika jer bi imali pristup neograničenoj likvidnosti. Dodao je da je Hrvatska jedina ne-članica eurozone koja je uspjela dobiti dvije milijarde eura SWAP-a.