sporazum

Ministar obrane Blaszczak: 'Lokacija za dodatne američke vojnike u Poljskoj je već određena'

30.08.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Poljska se dogovorila sa Sjedinjenim Državama gdje će na njezinom teritoriju biti raspoređeni dodatni američki vojnici, izjavio je u petak ministar obrane Mariusz Blaszczak, nakon što je američki predsjednik otkazao posjet Varšavi zbog uragana koji prijeti Floridi

Donald Trump otkazao je posjet Poljskoj predviđen za vikend zbog uragana, a umjesto njega na obilježavanje 80. godišnjice početka Drugoga svjetskog rata putuje potpredsjednik Mike Pence.

Očekivale su se vojne izjave tijekom Trumpovog posjeta, ali je Blaszczak rekao da su neki dogovori već postignuti, ne ulazeći u detalje.

'Spremni smo reći javnosti dogovoreni podatak glede lokacija na kojima će vojnici biti raspoređeni', kazao je on za državni radio ne navodeći koje su to lokacije.

Poljska je u lipnju potpisala sporazum o povećanju američke vojne nazočnosti na svom tlu. To je odgovor na strah od Rusije.

Poljska na sjeveroistoku graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom, gdje je Moskva razmjestila napredne rakete Iskander.

Vojni sporazum potpisan u lipnju povećat će broj nestalnih američkih vojnika u Poljskoj za tisuću. U Poljskoj se nalazi oko 4500 američkih vojnika u sklopu snaga NATO-a.