'PRIMARCI' UPOZORAVAJU

'Ministar Nakić izazvao je kaos ukidanjem uputnice C1'

07.07.2016 u 13:00

Bionic
Reading

U radu ordinacija obiteljske medicine nastao je kaos zbog nedavne odluke ministra zdravlja u smijenjenoj vladi Darija Nakića o ukidanju odnosno ograničavanju uputnice C1 za cjelovitu obradu pacijenata, i to jer nije poštivana procedura, upozorila je Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite na konferenciji za medije i zatražila hitno povlačenje Nakićeva naputka

C1 uputnice su izdavane pacijentima koji, po prosudbi obiteljskog liječnika, zahtijevaju prednost pred ostalim pacijentima i njihovo ukidanje za pacijente, koji nisu onkološki pacijenti i kandidati za transplantaciju, dodatno će smanjiti razinu i dostupnost zdravstvene skrbi, upozorila je Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite na konferenciji za medije, koju se moglo pratiti i u izravnom prijenosu N1 televizije

'Novi naputak ide na štetu pacijenata. Vraćanjem pacijenta na razinu primarne zaštite gubi se na vremenu jer se naručivanjem na preporučene dijagnostičke pretrage kod obiteljskog liječnika dobivaju daleki termini narudžbe, tri do 12 mjeseci, koje bolesna osoba nema vremena čekati', kazala je predsjednica udruge Josipa Rodić i dodala: 'Takvim pacijentima ne preostaje ništa drugo nego obavljanje pretraga u privatnim poliklinikama pa ako je to bila intencija ministra zdravlja, onda je to za svaku osudu. Bolnički liječnik uz izdavanje internih uputnica, koje je sam indicirao, pacijenta odmah i naručuje i bilježi termine narudžbi'.

Zašto se ne poštuje proceduru?

Navikli smo raditi u uređenom sustavu, znamo i poštujemo procedure, a ukoliko nadležni smatraju da su potrebne promjene – u redu, ali ukoliko se slijedi za to predviđenu proceduru, a to je: Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donosi odluku, objavljuje Pravilnik u Narodnim novinama, svi su obaviješteni i napravljena je analiza ishoda, upozorili su liječnici 'primarci' ispred Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Međutim, sve to nije napravljeno, nastao je kaos i ulažemo velik prigovor, poručili su s konferencije za medije koju su organizirali da bi, kako su rekli, reagirali na 'neistine izrečene od ministra Darija Nakića o ukidanju uputnice C1'.

Podsjetimo, liječnici opće prakse izdaju uputnice C1 kada pacijentima za dijagnosticiranje bolesti trebaju pregledi iz više različitih specijalnosti. Primjerice, ako je liječnik utvrdio da je problem u plućima, specijalisti u bolnici mogli su potpuno obraditi pacijenta s uputnicom C1 umjesto da ga za svaki zaseban pregled – rendgen, CT ili spirometriju - vraćaju obiteljskom liječniku po novu uputnicu.

Ministarstvo: Uputnice se olako dijele, a pacijenti lutaju u sustavu

Međutim, iz Ministarstva zdravlja, pozivajući se na Svjetsku banku, tvrde da se uputnice olako dijele i da pacijenti lutaju u sustavu pa da bi se racionaliziralo postupanje, uputnice C1 će ograničiti tako da se pregledi na temelju njih mogu obavljati isključivo unutar iste specijalizacije.

Kako je Svjetska banka došla do podataka da obiteljski liječnici u Hrvatskoj znatno više šalju pacijente na pretrage u bolnice nego u drugim zemljama EU te kako se Ministarstvo, pored ostalih preporuka iz izvješća spomenute banke, odlučilo baš na ovaj potez, liječnicima u Hrvatskoj udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite nije odveć jasno.

Primarci tvrde i da su podaci o broju izdanih uputnica u primarnoj zaštiti koje iznosi Nakić u suprotnosti sa službenim podacima koje objavljuje HZZO, a prema kojima je u 2015. ukupni broj izdanih uputnica iznosio oko 19 posto, a ne 25 posto. Također, smatraju da 'zabrana internog upućivanja uopće nije rješenje, a puno veći, i to gorući problem koji bi trebalo rješavati', upozoravaju, 'čine dugovanja i dubioze na razini kliničkih bolnica'.

'Nakićeva odluka uzrokovala je kaos'

Zašto se radi sve ovo, pitaju 'primarci' i ukazuju na to da je 'zbog ministrove nedavne odluke nastao kaos u radu ordinacija obiteljske medicine jer nije poštivana procedura'. K tome, 'on je uputio neobičan dopis bolnicama i liječnici su za njega saznali od svojih pacijenata koji su se počeli masovno vraćati, a mi nismo imali pojma o čemu se radi'.

'Nije nevažno to da ordinacije rade i tijekom ljeta, i to tako da jedan liječnik prima pacijente od kolege na godišnjem odmoru i posao se u najmanju ruku udvostručuje', upozorili su liječnici te naglasili da 'ni ljudi na šalteru ne znaju kako se postaviti jer nemaju dovoljno informacija - ne znaju se pravila postupanja i stvara se kaos'.