KAO DA NIŠTA NIJE BILO

Ministar Jovanović i biskup Ivas rukovali se uz osmijeh

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović po prvi se puta otkako se razbuktala polemika oko izučavanja spolnosti u okviru zdravstvenog odgoja između Vlade i Crkve susreo s jednim biskupom. Na otvorenju OŠ Meterize u Šibeniku ministar Jovanović susreo se sa šibenskim biskupom Antom Ivasom

Prvo školsko zvono u novoj školi sa 14 učionica u kojima će nastavu pohađati 332 učenika oglasilo se na znak ministra Željka Jovanovića, a školu na Meterizama blagoslovio je biskup Ante Ivas. Ministar i biskup su se tom prilikom, uz osmijeh, i rukovali. Novinari lokalnih medija izvještavaju kako se na svečanosti 'netrpeljivost nije osjetila'.

Prilikom otvorenja ministar Jovanović je podsjetio kako mnoge škole u Hrvatskoj još uvijek nemaju primjerene uvjete, pa čak ni struju i vodu.

'Pripremili smo katalog od 338 projekata vrijednih ukupno šest milijardi kuna gdje kroz javno-privatno partnerstvo želimo omogućiti da u cijeloj Hrvatskoj postoje jednaki uvjeti. Država će sufinancirati izgradnju takvih objekata sa 55 posto, županija sa 45 posto i grad sa 10 posto. To je jedini put da u Hrvatskoj stvorimo pretpostavke da svako dijete, bez obzira na to gdje se rodilo, ima jednake uvjete da završi najkvalitetnije škole', rekao je ministar Jovanović na otvorenju. Istovremeno je, kako prenosi Šibenski portal, hrvatski obrazovni sustav usporedio s kućom čiji su temelji nagriženi, a krov propušta.

Biskup Ivas je podsjetio kako je Šibenik osnovan prije gotovo 1.000 godina upravo na Božić, pa je, s obzirom na vrijeme otvaranja, i školu na Meterizama nazvao 'božićnom školom'. Izrazio je i nadu kako će se u novoj školi njegovati kršćanski duh na kojem, kako je rekao, 'počiva i Šibenik i cijela Europa'.

Izgradnja škole na Meterizama stajala je 50 milijuna kuna, od čega je Grad Šibenik izdvojio 18 milijuna, dok je ostatak pokrila hrvatska Vlada.