OPROŠTAJNO PISMO

Ivan Đikić: Napuštam Hrvatsku kao znanstvenik

13.02.2017 u 12:25

Bionic
Reading

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić najavio je u ponedjeljak da napušta Hrvatsku kao znanstvenik, ali nastavlja borbu protiv plagiranja. Njegova odluka direktna je posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu Šimuna Anđelinovića, koji je braneći ministra znanosti Pavu Barišića izjavio 'svi smo mi u sukobu interesa', te premijera Andreja Plenkovića, za kojeg kaže da se javnosti predstavio kao moćni branitelj plagiranja, koji ne želi kritički pročitati činjenice i dokumente

'Slučaj Barišić trebalo je riješiti prije na temelju priloženih činjenica i službenih odluka Odbora za etiku, te kao takav nije trebao biti tema neprimjerene rasprave u Saboru. U svom izljevu nadmoći nad oporbom u Saboru premijer Plenković izrijekom napada znanost, znanstvenike i Odbor za etiku u znanosti. Pri tome se gospodin Plenković služio brojnim neistinama', naveo je Đikić, dodajući da su ga premijerove izjave o njemu osobno povrijedile, te ga je zamolio da ih javno povuče.

Premijer to nije učinio, a Đikić zaključuje da Plenković svojom šutnjom šalje njemu i građanima Hrvatske 'jasnu poruku da ništa nije vrijedno njegove pažnje osim njegovog interesa'.

'Zbogom Hrvatska, hvala Vam dragi studenti...'

'Nakon 15 godina profesorskog rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, gdje sam vodio Laboratorij za istraživanje tumora i predavao studentima medicine, tome je došao kraj. Danas sam napustio mjesto sveučilišnog profesora u Splitu i zaključao vrata svog laboratorija. Uskoro ću svoje znanstvene projekte započete u Splitu dalje razvijati u inozemstvu.

Mogu samo reći: Zbogom Hrvatska, hvala Vam dragi studenti, kolege profesori i znanstvenici. Bila je čast raditi zajedno s Vama i objavljivati u vrhunskim svjetskim časopisima. Sjećat ću se mnogih lijepih trenutaka koje smo zajedno proveli u Splitu, od običnih kasnovečernjih rasprava u laboratoriju do igranja nogometa srijedom navečer na Hajdukovom stadionu', naveo je Đikić.

Njegovo oproštajno pismo možete pročitati u nastavku.

Dokument: "Ivan Đikić"