razorni potres

Ministar Banožić obišao vojnike koji pomažu na područjima pogođenim potresom

30.12.2020 u 19:46

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić obišao je u srijedu potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj vojnici raščišćavaju i uklanjaju građevinski materijal i pomažu građanima Petrinje, Siska i okolnih mjesta, posebno onima smještenima u vojarni u Petrinji.

Tijekom obilaska Vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji Banožić je rekao kako je je više od 100 vojnika Hrvatske vojske raspoređeno u radnim timovima koji uz pomoć teške mehanizacije raščišćavaju i uklanjaju građevinski materijal s javnih površina i kuća.

“Također, na raspolaganju imamo još oko 400 vojnika koji su u spremnosti 24 sata”, rekao je i dodao kako je napokon u vojarnu stigla toplinska energija i voda, što uvelike pomaže 350 civila, među kojima je i 167 štićenika domova za starije i nemoćne iz Petrinje. Kako je rekao, očekuju da će se uskoro popuniti smještajni kapaciteti u vojarni.

Istaknuo je kako pomaže i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, koje dvama helikopterima prevozi pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja i pse tragače. Ministar je također rekao da će Hrvatska vojska razmontirati šator u Varaždinu koji će sutra biti prevezen u sisačku bolnicu.

Podsjetio je kako je Stožer civilne zaštite jutros imao sastanak na kojemu su iskazane potrebe za daljnjim angažmanom Hrvatske vojske. "Dokle god bude iskazana potreba, Hrvatska vojska će ovdje biti prisutna”, rekao je ministar Banožić i poručio svim građanima Petrinje, Siska i okolnih mjesta koja su pogođena potresom da ostanu hrabri jer je Hrvatska vojska uz njih.

Pozvao je sve građane koji nemaju smještaj da se jave u vojarnu u Petrinji, gdje će barem privremeno pronaći dom.

Kako je priopćio MORH, ministar je zatim u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja obišao pripadnike Hrvatske vojske koji inženjerijskim strojevima uklanjaju posljedice potresa u gradu i na širem području županije, u mjestima koja su najviše stradala. Osim pripadnika Hrvatske kopnene vojske, na područje Siska i Petrinje upućen je i besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ te dron.

Glina, postavljanje šatora Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

Na širem području Petrinje bilo je angažirano 105 pripadnika vojske s inżenjerijskom mehanizacijom, a poslijepodne ih je angažirano 200 u naseljima Strašniku, Cepelišu, Pecki i Donjoj Bačugi. Također, na terenu su i snage Zapovjedništva za potporu koje su iz Vojarne 1. gardijske brigade "Tigrovi" – Croatia iz Zagreba vojnim konvojem upućene u vojarnu u Petrinji.

Tijekom jučerašnjeg dana u vojarnu su dostavljena potrebna materijalno-tehnička sredstva, hrana, voda i vojna oprema. Na raspolaganju su i terenske kuhinje koje će raditi po potrebi na zahtjev Stožera civilne zaštite. Za tu zadaću angažirana su 34 transportna i pretovarna vozila (kamioni, tegljači, kiperi, kombiji, viličari, cisterne s vodom i gorivom, labudica i terenska vozila). Dodatno su u područje pogođeno potresom dostavljeni šatori koji se postavljaju na zahtjev Stožera. Dosad su postavljeni šatori za civile u Hrastovici, Majskim Poljanama, Cepelišu i Križu Hrastovačkom.

  • +5
Petrinja, rasjed Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo / CROPIX

Također, osigurana je opskrba gorivom za sve inženjerijske strojeve i vojna vozila koji rade na raščišćavanju ruševina i čiste prometnice.

Pripadnici Vojnog zdravstvenog središta s tri sanitetska tima, koja uključuju opremljena sanitetska vozila, bili su angažirani na prijevozu pacijenata iz Petrinje u Zagreb, uz zračnu potporu helikopterskih snaga HRZ-a. Jučer su sanitetski timovi prevezli 20 bolesnika u Zagreb - u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti (Rockfellerova) i Kliniku za psihijatriju Vrapče.

Također, Zapovjedništvo za potporu u pripravnost je angažiralo veterinare za provedbu veterinarsko-zdravstvenog nadzora pripreme i podjele hrane u vojarni.