za prvi maj

Mimohod u Moskvi otkazan zbog povećanih terorističkih prijetnji

14.04.2023 u 18:45

Bionic
Reading

Prvomajski mimohod u Moskvi neće se održati zbog 'povećane' opasnosti od terorizma, priopćio je u petak najveći sindikalni savez u zemlji, dok ruske vlasti opetovano upozoravaju na tu prijetnju u prilikama sukoba u Ukrajini

"Neće biti mimohoda ni skupova u glavnome gradu, planira se tek svečana sjednica", rekao je Aleksandar Čerčukov, potpredsjednik Ruskog saveza nezavisnih sindikata, prenosi ruska novinska agencija Tass. Odluku su donijele vlasti jer je "stupanj terorističke prijetnje povećan, čak i na područjima udaljenim od mjesta 'specijalne vojne operacije'", rekao je koristeći se eufemizmom kojim Kremlj naziva svoju invaziju na Ukrajinu.

Proslavu Međunarodnog praznika rada, veoma svečanu diljem Rusije, redovito organiziraju sindikati odani ruskoj vlasti. U Moskvi i u njezinim prigradskim naseljima obično se održavaju velike kulturne priredbe i politički skupovi u prigodi tog praznika koji je neradni dan u cijeloj zemlji.

Od napada u kojemu je 2. travnja ubijen vojni bloger u Sankt Peterburgu ruske vlasti opetovano upozoravaju na opasnost od terorizma, optužujući Ukrajinu, Zapad i rusku oporbu da planiraju organizirati napade. Nekoliko dana nakon Međunarodnog praznika rada Rusi slave 9. svibnja, dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, vojnim mimohodima diljem zemlje, a najveći se održava na Crvenom trgu u nazočnosti predsjednika Vladimira Putina.

U srijedu je i guverner kojeg je Moskva postavila na Krimu, Sergej Aksjonov rekao da se otkazuju sve proslave 1. i 9. svibnja na anektiranom ukrajinskom poluotoku, pozivajući se na "sigurnosne probleme".