invazija na ukrajinu

Rusija o navodnom odrubljivanju glave: Snimka je užasna, pokrećemo istragu

13.04.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Ured ruskog državnog tužitelja priopćio je u četvrtak da vodi istragu o video snimci navodnog odrubljivanja glave ukrajinskom vojniku

"Da bismo utvrdili vjerodostojnost ovih materijala i donijeli pravu odluku, proslijedili smo ih istražnim vlastima radi provjere", rekao je.

Na snimci se vidi ruski vojnik koji snima sebe dok nožem odsijeca glavu ukrajinskom zarobljeniku. Kremlj je u srijedu rekao da je snimka koja kruži društvenim mrežama "užasna" i da se njezina vjerodostojnost mora provjeriti.

Ukrajina je u srijedu usporedila Rusiju s džihadističkom skupinom Islamskom državom nakon objave te video snimke, prenijeli su mediji.

Agencija Reuters objavila je da nije mogla potvrditi autentičnost ili porijeklo snimke koja se dijelila na društvenim mrežama, a prikazuje muškarca u vojnoj odori koji odsijeca glavu muškarcu sa žutom trakom na rukavu, a takve oznake nose ukrajinski vojnici.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Ranije je Moskva redovito opovrgavala navode da njezini vojnici čine zločine u ratu.

Militanti Islamske države u Iraku i Siriji bili su zloglasni po videosnimkama odrubljivanja glave svojim zarobljenicima u vrijeme kada su kontrolirali velike dijelove tih zemalja od 2014. do 2017.

Ukrajinska agencija za unutarnju sigurnost (SBU) rekla je da je pokrenula istragu o videosnimci.