ZAVRŠITI POSLOVE OKO EU-a

Mimica i Pusić gluhi na Vandorenova upozorenja

10.02.2012 u 13:29

Bionic
Reading

Iako je veleposlanik Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u utorak upozorio hrvatsku vlast da je krajnje vrijeme da se probudi i završi poslove oko ulaska u EU, odgovorni u Vladi ne uzbuđuju se mnogo zbog toga

Potpredsjednik Vlade za koordinaciju unutrašnje i vanjske politike Neven Mimica kaže da 'iz Vlade ne namjeravaju komentirati izjave diplomatskih predstavnika akreditiranih u Hrvatskoj, pogotovo onda kada te izjave ne doživljavaju kao upozorenje, prigovore ili konačne sudove o politici Vlade, nego kao zajedničko i partnersko djelovanje na ostvarivanju zajednički dogovorenih prioriteta'.

Posjetimo, Paul Vandoren je oštro kritizirao novu Vladu, što nije njegov običaj, rekavši da je nužno napraviti reviziju popisa birača, ali i reformirati javnu upravu te nastaviti posao u područjima zbog kojih se Hrvatska nalazi u procesu monitoringa - poput pravosuđa, brodogradnje i borbe protiv korupcije.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u izjavi za tportal također ne smatra da se nova vlast našla na meti kritika. Pusić kaže da je Vandoren dao izrazito pozitivnu ocjenu na sastancima koje je imala s veleposlanikom Europske unije u Hrvatskoj i ravnateljem opće uprave Europske komisije za proširenje Stefanom Saninom. Kaže da na 'peer mission' sastancima, kada kolege iz istih sektora ocjenjuju kolege u Hrvatskoj, postoje primjedbe o onome što treba doraditi, ali ukupna ocjena je dobra.

Naime, Vandoren je u javnosti iznio stav da se nada da će doći do ranih konzultacija između hrvatske Vlade i EU-a te da će u izvješću o monitoringu Europske komisije najesen biti moguće zabilježiti znatan napredak. Veleposlanik Europske unije u Hrvatskoj je nedvosmisleno upozorio na nedostatak komunikacije.

Mimica kaže da je izvješće o provođenju obaveza u sklopu monitoringa u završnoj fazi te će biti predano Europskoj komisiji da 15. veljače. Do kraja ožujka 2012. Komisija će analizirati i ocijeniti postignuća u svim poglavljima te ujedno izraditi posebna izvješća za poglavlja 8. Tržišno natjecanje, 23. Pravosuđe i temeljna prava te 24. Pravda, sloboda i sigurnost, kada ćemo znati na čemu smo u razdoblju nakon završetka pregovora i datuma ulaska u Europsku uniju. Idući krug monitoringa započet će u srpnju 2012. godine, a u listopadu 2012. Europska komisija će objaviti cjelovito izvješće o monitoringu te isto predstaviti Europskom parlamentu i Vijeću EU-a. Do tada ima mnogo posla, a između ostaloga, kao posebno delikatan problem, osim pravosuđa i korupcije, nameće se brodogradnja kao potencijalna socijalna bomba. Pusić objašnjava da je to naš problem više nego problem Europske unije i da će brodogradilišta koja ne budu privatizirana na vrijeme ići u stečaj. Ipak, naglašava, postoje različite vrste stečaja i to ne znači nužno likvidaciju.