NOVA KADROVSKA KRIŽALJKA

Mimica gubi utjecaj zbog jačanja Vesne Pusić

21.11.2012 u 13:12

Bionic
Reading

Imenovanjem Vesne Pusić za novu prvu potpredsjednicu Vlade zaduženu za vanjsku i europsku politiku došlo je do preklapanja s resorom drugog potpredsjednika Nevena Mimice koji je odgovoran za područja unutarnje, vanjske i europske politike

Presuda mađarskog suda koji je poslao Radimira Čačića u zatvor na 11 mjeseci zbog prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi zatekla je premijera Zorana Milanovića koji je nastalu rupu morao brzo zakrpati.

Čačić je bio prvi potpredsjednik Vlade, Milanovićev gromobran, ministar gospodarstva, koordinator za investicije i općenito glavni i odgovorni za izvlačenje posrnulog gospodarstva iz krize. Iako je do sada malo toga učinio, pokrivao je veliki prostor.

S obzirom na to da je u pitanju kadar iz HNS-ove kvote u Vladi, s nekoliko brzih rošada rupa je popunjena, ali je cijela operacija ostavila nekoliko upitnika iza sebe. Ministrica Vesna Pusić se djelomično preklopila s Nevenom Mimicom koji je već otprije potpredsjednik zadužen za koordinaciju vanjske i europske politike, a odgovornost za gospodarstvo je podijeljena između Ivan Vrdoljaka i Branka Grčića.

Vesna Pusić smatra da neće biti problema s ovlastima i odgovornostima oko toga što je čiji posao u području vanjskih i europskih poslova, jer će se ona i Mimica dogovoriti kako će rasporediti poslove.

'Uglavnom su tu u pitanju koordinacije koje smo i dosad obavljali preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova', kazala nam je Pusić. Unutrašnja će definitivno ostati Mimici, dodala je, a za ostalo će se dogovoriti. Iako smo i Mimicu pitali hoće li doći do preklapanja dužnosti s novom potpredsjednicom, on nije odgovorio na postavljena pitanja.

Odgovornost za gospodarstvo koju je Čačić imao također je na brzinu podijeljena među onim što su imali na raspolaganju. Koordinacija za investicije prebačena je Branku Grčiću, ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji se već prije nalazio na meti javnosti zbog slabog povlačenja novca iz tih fondova za koje je dobio i posebno ministarstvo. Ministarstvo gospodarstva u ruke je dobio neiskusni Vrdoljak. Očekujemo da će rezultati ove preraspodjele posla biti bolji od načina na koji je provedena.