SIMPATIZER BOŽE PETROVA

Milinović: Novi mandatar ne mora biti član HDZ-a

09.06.2016 u 09:02

Bionic
Reading

Darko Milinović, saborski zastupnik HDZ-a, poručio je pobunjenim stranačkim europarlamentarcima da svi u HDZ-u trebaju štititi poziciju jedinstva HDZ-a. 'Najvažnije u Hrvatskoj je sastaviti novu Vladu. Predsjednik HDZ-a ne bi pristao na još jedan ultimatum, a pogotovo ne od premijera Tihomira Oreškovića, koji je jedan od generatora ove krize', kazao je Milinović, gostujući u emisiji HTV-a Otvoreno. Milinović je dodao da HDZ-ovci u ovom trenutku ne smiju međusobno komunicirati otvorenim pismima

Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista, stranke koja je u saborsku proceduru uputila prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, kazala je da bi novi izbori predstavljali prekidanje agonije i performansa pojedinaca koji uspješno manipuliraju i drže da su njihovi interesi ispred interesa hrvatskih građana u cjelini i onoga što su obećali u kampanji.

Anka Mrak Taritaš iz HNS-a rekla je da treba jasno i glasno reći 'dosta'. 'Već sve žarulje svijetle u crvenom. Treba imati hrabrosti - prema građanima, sebi, jedinoj zemlji koju imamo. Treba ići u izbore. To je ovaj čas jedino rješenje', kazala je Mrak Taritaš.

Milinović je rekao da je Karamarko napravio ustupak još kada je odustao od premijerske pozicije. 'Danas je poručio da je spreman napraviti sve što je u interesu Hrvatske. Iščitavam da je spreman da se povuče. Do jučer nisam bio da se predsjednik HDZ-a povuče, jer nova Vlada bez njega ne bi mogla funkcionirati, ne bi bila stabilna', rekao je Milinović, koji je promijenio mišljenje otkad Karamarko traži da se s njim povuče i premijer Tihomir Orešković. Petrova u tom kontekstu nije spomenuo.

Orešković kao generator krize

Milinović je, naime, priznao da je HDZ imao niz nesuglasica s Mostom, ali 'su sve riješili'. S premijerom je drukčije, a da će to biti tako, Orešković je 'pokazao već svojim prvim potezom', kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala razrješenje bivšem ravnatelju SOA-e Draganu Lozančiću, a premijer je dva mjeseca čekao da supotpiše odluku.

'Hrvatska danas ne može na odlučan potez čekati dva mjeseca', ustvrdio je Milinović, zamjerajući Oreškoviću to što nije kontaktirao Karamarka oko imenovanja ključnih ljudi u sigurnosnom sustavu.

Čašu je pak prelio odlazak Oreškovića u SOA-u uoči zakazane sjednice Vlade. 'Neću dopustiti da se moj hrvatski premijer u kriznoj situaciji povuče, ode u SOA-u i zatraži ostavku od svoja dva potpredsjednika. To nas vraća u vremena da se obavještajni aparat koristi u političke svrhe', rekao je Milinović.

'Dobit ćemo novog mandatara'

'Dobit ćemo novog mandatara, gotovo sam siguran. Ako on ne proširi koalicijski potencijal Vlade, ne samo s Mostom nego sa svim relevantnim dionicima hrvatske političke scene, onda će i ta Vlada biti nestabilna. Svi dionici na političkoj sceni moraju biti svjesni pozicije Hrvatske prema rejting agencijama. Ne bi imao ništa protiv ni da HNS podrži novu Vladu, s tim da se vrlo jasno redefiniraju ugovori', rekao je Milinović, na što je Mrak Taritaš odgovorila 'hvala lijepa na ponudi, HNS u tome neće sudjelovati'.

'Ja mislim da nam vi nećete trebati. Ali tu je snaga novog mandatara. On mora imati širi koalicijski potencijal. Ako i Most pristane da Orešković ne bude premijer, onda smo opet u zajedničkom timu', kazao je Milinović, koji inače 'simpatizira' čelnika Mosta Božu Petrova.

Komentirajući spekulacije da bi novi mandatar mogao biti HDZ-ov saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević ili aktualni ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, rekao je da ne bi imao ništa protiv toga. Upitan mora li mandatar biti član HDZ-a, odgovorio je u osobno ime, sa zadrškom: Nije uvjet da bude član HDZ-a. 'Zalagat ću se da ga čujemo, što će napraviti odmah i ima li snagu i mogućnost okupiti stabilniju Vladu', dodao je Milinović.

Ukoliko pak Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa povodom afere Konzultantica odluči da je Tomislav Karamarko u sukobu interesa, odluku o njegovoj daljnjoj sudbini u HDZ-u donijet će Predsjedništvo HDZ-a,  najavio je Milinović, dodajući da on prema sadašnjim spoznajama nema informacija prema kojima bi Karamarko mogao biti u sukobu interesa.

Most i HDZ podjednako su krivi

Tireli je podsjetila da je Oreškovića predložio upravo HDZ. 'Sad smo u situaciji da Most podržava tog premijera, a HDZ ne. Temeljni problem je da su i Most i HDZ podjednako krivi jer su Oreškovića doveli u poziciju da može izazivati krizu.'

Mrak Taritaš kazala je da Orešković nije najveći krivac, u njemu se samo generiralo sve ono što se događalo.

'To je eksperiment. Ova Vlada nema šanse, ni u presloženim uvjetima. Tu agoniju ne treba nastavljati. Mogu biti napori za preslagivanje, ali ako krenete s uvjetima to nema budućnosti. Apsolutno nepovjerenje, figa u džepu. Most se cijelo vrijeme ponaša kao korektiv i opozicija svom koalicijskom partneru. Tu nema budućnosti, nema napretka', kazala je Mrak Taritaš.