ŽUPAN KOMADINA

'Milinović koristi smrt pred Hitnom u izborne svrhe!'

17.11.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Po prvi put i zadnji, kako je rekao, danas je, dan nakon što ga je ministar Darko Milinović javno optužio za smrt pacijenta pred zatvorenim vratima Hitne medicinske pomoći u Krku, 2. studenog, o novoj reformi Zavoda za hitnu medicinu progovorio župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina

Najprije je izrazio sućut obitelji preminulog sugrađanina s Krka Kuzme Bajčića, zatim zamolio sve ljude iz medicine da se klone politike, a kolege iz političkih stranaka da ne koriste ovakve situacije u izborne svrhe, što

se, naglasio je, odnosi i na ministra Darka Milinovića, a onda je objavio da Upravni odjel za zdravstvo PG<Ž ima njegov nalog da utvrdi sve činjenično stanje unutar postupanja u okviru Mreže novog Zavoda za hitnu medicinu. ‘Ukoliko se utvrdi da je netko propustio učiniti ili odbio izvršiti svoj posao, odgovarat će sukladno svim pozitivnim propisima’, rekao je.

Budući da je prozvan, a ni sam nije od struke, Komadina je sinoć nazvao ministra Milinovića kako bi dozvolio ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maji Grba da mu se pridruži danas na konferenciji za novinare u Rijeci i pojasni navode koji se ovih dana pojavljuju u medijima. 'Kako vidite, ovdje sam sam', kazao je.

Citirao je jučerašnju izjavu ministra o dva smrtna slučaja u Krku i Umagu, koji je kao odgovornog prozvao upravo njega, a koju je objavila Hina: ‘Inspekcija je utvrdila da je 1. studenog županija ukinula po jednu pripravnost i dežurstvo u Krku bez znanja ministarstva, a isti je problem i s Istarskom županijom.’

‘To je neistina’, drži Komadina, a na upit novinara je li jučer s ministrom i o tome razgovarao, odgovorio je da mu je ‘Milinović naravno tvrdio da on to nije tako rekao’.

‘Mislim da je ministar ishitreno komentirao neke stvari i pomiješao termine stare i nove Mreže’, izjavio je Komadina, pokazujući novinarima snopove dokumenata koji se odnose na novu Mrežu HMP Ministarstva zdravstva, izmjene i dopune te Mreže, suglasnost Ministarstva zdravstva i zapisnik Savjeta za zdravstvo PGŽ, na čijem je čelu dr. Nikola Ivaniš, a koji je ovoga ljeta raspravljao o toj problematici. Dodao je da su, iako je sam još 1. veljače potpisao prvotnu varijantu Mreže, izrazili nezadovoljstvo njome i zatražili da se uz Tim T1 treba dodatno uvesti Pripravnost.

‘Pripravnost je uvedena i unesena u Mrežu, za što smo dobili suglasnost za rad, a dr. Grba i inspekcija Ministarstva sada se pozivaju na moj dopis od 1. veljače. Tada je funkcionirao stari sustav, a novi je, po dopunama izmjene Mreže, startao 1. studenog. Struka bi to trebala znati i stajati iza onoga što je rekla. Ovdje se miješaju kruške i jabuke.

Naravno da ne postoji dežurstvo koje je postojalo prije startanja novog ustroja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć jer su se reformom ukinuli stari oblici, koji su funkcionirali kroz Dom zdravlja. Sve drugo je u razini špekulacija, nažalost, neprovjerenih izvješća’, komentirao je.

Županija, rekao je, po novoj Mreži HMP u Krku od 1. studenog, ima pet Timova T1 (pet liječnika, pet medicinskih sestara i pet vozača) te jednu Pripravnost. ‘Drugi je par rukava, ako je bilo grešaka u sustavu, za to će netko odgovarati kada istraga koju sam pokrenuo pokaže tko je odgovoran u strukovnom dijelu lanca’, smatra.

Zapitao se zašto struka daje suglasnost nečemu što nije ispravno i potkrijepio to rješenjem Ministarstva zdravstva, u kojem stoji da Zavod za hitnu medicinu PGŽ ispunjava uvjete propisane Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika, medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine sa sjedištem u Rijeci te ispostavama.

Odgovornima – Zavodu za hitnu medicinu i Županijskom zavoda za hitnu medicinu poručio je da postupaju po onome što je Županija Primorsko-goranska donijela te da će, ako netko ne bude tako postupao, biti sankcioniran slijedom svoje odgovornosti i zakonskih ovlasti unutar Mreže.

Kako bi se smirile tenzije u javnosti, Komadina je danas objavio da je dao nalog da se, pored postojeće Mreže za Grad Krk, a o trošku Županije, formira Tim T2 (četiri medicinske sestre i četiri vozača), za što je jučer raspisan natječaj. Formirat će ga Zavod za hitnu medicinu, a financirati Županija, ali će se tražiti da se to uključi izmjenom Mreže. ‘Tim T2, o kojem se špekuliralo da je ukinut, nije mogao biti ukinut kada nikad nije ni postojao’, konstatirao je.

‘Reforma inače predviđa zatvorena vrata Hitne, a da tome ne bude tako, po odlasku prvog Tima T1 na intervenciju, diže se drugi Tim T1, koji dežura kako bi primili onaj dio hitnoća koje građani smatraju takvima. Za to smo osigurali dodatna financijska sredstva, što očito nije bila intencija reforme’, rekao je župan pa se zapitao koja bi to županija odbila novi sustav Hitne, u kojoj se nudi novih 11 milijuna kuna za financiranje djelatnosti Hitne i osam novih vozila.

No, dodao je da je po njemu dobar onaj sustav u kojem su zadovoljni i liječnici i građani, a čini se da sada nisu ni jedni ni drugi.

‘Koliko ja znam, sva struka koja se bavi hitnom medicinom je za ovaj sustav i smatra ga daleko boljim za Hitnu medicinu, ali on traži novi angažman i dodatne napore obiteljskih liječnika i liječnika primarne zdravstvene zaštite. Na toj relaciji postoji otpor, reguliran stavovima udruge KoHOM-a jer se očekuje da Pripravnost, koja nije klasična hitnoća, obavljaju liječnici opće medicine.

Druga je stvar da li su oni adekvatno educirani i opremljeni. Ako se zatraži dodatno primanje od nas, to će se izvršiti’, rekao je Komadina te im poručio da su svi oni položili Hipokratovu zakletvu i dužni u ime morala i struke spašavati ljudske živote, što vjeruje i čine, ali je i podsjetio one koji su zaključili koncesijski ugovor s PGŽ/Domom zdravlja da su dužni obavljati i pripravnost.

Za financiranje djelatnosti zdravstva župan je za iduću godinu najavio iznos od tri milijuna kuna. ‘Tu, u cijelom sustavu zdravstva, duboko nešto ne štima. Imam osjećaj da će novi ustroj HMP, uz sva najavljena ulaganja od strane Ministarstva, Županiju koštati više nego prije, ali povratka na staro više nema. Novi se sustav može samo dopunjavati, poboljšavati, a mi ćemo učiniti sve da kvaliteta i dostupnost građanima bude bolja’, zaključio je.