šef ids-a

Miletić: Mapa Italije s hrvatskom obalom pokušaj dodvoravanja talijanskim ultra desnim biračima i privlačenja pažnje

05.06.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u srijedu je u priopćenju za javnost, komentirajući objavu na društvenim mrežama tršćanskog pročelnika Lorenza Giorgija koji je objavio mapu Italije s Istrom, Rijekom i Dalmacijom, poručio kako je to "izraz najjeftinijeg pokušaja dodvoravanja talijanskim ultra desničarskim biračima i privlačenja pažnje"

"Iako nije prvi put da se prikazuje zemljovid Italije s pripojenim hrvatskim i slovenskim dijelom Istre, Primorjem i Dalmacijom, pročelnik Giorgi ide korak dalje pa u maniri cezara 'prisvaja' i francuske regije Korziku i Provansu te švicarski kanton Ticino", naveo je Miletić u priopćenju za javnost.

Dodao je da je u tom kontekstu važno napomenuti da "Giorgija s punim pravom ne shvaćaju ozbiljno ni u Italiji te da njegove bulazni sigurno ne dijele Talijani, a posebice pripadnici autohtone talijanske manjine u Istri i Primorju".

Ustvrdivši kako je najveća kazna takvim provokatorima upravo ignoriranje, Miletić je istaknuo da je dužan upozoriti da svako izražavanje teritorijalnih pretenzija, koliko god ono bilo tragikomično i besmisleno, može dovesti u nelagodan položaj pripadnike naše talijanske manjine.

"Želim naglasiti da iredentizam ne stanuje u Istri, već samo u glavama pojedinih propalih političara koji očito nemaju što drugo ponuditi biračima. Istra je primjer cijeloj Europi po pitanju dosegnute razine suživota i tolerancije. Takvu Istru nitko i ništa ne može promijeniti", zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.