predsjednik u ofanzivi

Milanoviću stigao odgovor s HRT-a: To je napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku, ali i izravna prijetnja da ćemo završiti kao Vjesnik

06.05.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Nakon što se predsjednik RH Zoran Milanović danas oštro obrušio na HRT s Prisavlja je stigla reakcija

'Hrvatska radiotelevizija (HRT) najoštrije osuđuje istup predsjednika Republike Hrvatske danas u Splitu, tijekom kojeg je napao novinare HRT-a optužujući ih da su prevaranti i državna sramota. HRT smatra da je ovo neprimjeren govor u javnom prostoru te podsjeća predsjednika RH na odredbe članka 38. Ustava RH o slobodi medija.

Nažalost, HRT ne može protumačiti današnje poruke predsjednika RH drugačije nego kao napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Izražavamo zabrinutost zbog otvorenog aludiranja da će HRT i njegovi zaposlenici doživjeti sudbinu nekadašnjeg Vjesnika. To je izravna prijetnja javnom medijskom servisu i njegovim zaposlenicima', stoji u priopćenju HRT-a.

Podsjetimo, Milanović je u Splitu kazao da je u emisiji Otvoreno HTV-a urednik Mislav Togonal prevario Zlatu Đurđević jer joj nije rekao da će doći njezin kolega s Pravnog fakulteta. Ciljao je pritom na Davora Derenčinovića.

'U emisiju je, protivno dogovoru, ubacio četvrtu osobu koja nije s javnog poziva, već je njezin kolega s kojim nije u dobrim odnosima. Dakle to je lopovluk', kazao je Milanović i potom se upustio u verbalnu bitku s novinarkom HTV-a Ivanom Šilović koja je rekla da je od Togonala čula nešto drukčije.

  • +2
Zoran Milanović u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

'Vaš kolega to nije napravio prvi put, a svi to plaćate. On je običan prevarant i to je napravio tendenciozno. Voditelj je dužan reći tko dolazi u emisiju. Osoba je došla da bi polemizirala isključivo s drugima koji su se javili na javni poziv. Dakle niste obavezni, po ugovoru koji ste potpisali s HTV-om, ponižavati i braniti kolegu po svaku cijenu. Ja to ne radim u politici', rekao je Milanović.

'Primate plaću i vi i Togonal, a takvo ponašanje je lopovluk. Vi ste plaćenici jedne političke opcije, a hrvatski građani to ne podnose', rekao je Milanović, dodajući da 'Yutel radi za HDZ'.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

'Vaš politički program je sramota. To je razina Sovjetskog Saveza. To kažem kao hrvatski predsjednik i to misli velika većina hrvatskih ljudi. Vi ste plaćenici jedne političke opcije, sramota je ovo što radite', ocijenio je.

Na ocjenu drugog novinara da nije u redu da se miješa u uređivačku politiku, začudio se kako su novinari solidarni. 'Budete li tako solidarni, pojest će vas prve. Vas i vašu televiziju', dodao je. 'Novinari, nemojte biti solidarni s jedinom televizijom koja zna da će prvog u mjesecu dobiti plaću', kazao je.

'Meni je teret na duši to što sam ukinuo Vjesnik, jer je bio partijska novina HDZ-a. Partijski mediji nam ne trebaju', kazao je.