'NE ŠTITE INTERES DRŽAVE'

Milanovićevu vladu Debeljak koštao kaznene prijave

23.10.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Još samo pedesetak prosvjednika ostalo je pred glavnim ulazom u tvrtku Brodosplit u srijedu ujutro, oni zbog suspenzije još uvijek ne mogu ući u krug tvrtke pa potpisuju pisanu obranu koju je za njih pripremila pravna služba sindikata. Prema tvrdnjama Uprave Brodosplita, od 254 radnika koja su sudjelovala u prošlotjednim prosvjedima njih dvjestotinjak poslalo je svoju pisanu obranu, a na posao su vraćeni svi osim njih deset do petnaest

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević potvrdio je da je podnio kaznenu prijavu protiv Vlade i tvrtke Hrvatska brodogradnja Jadranbrod zbog zlouporabe položaja i nekontroliranja kupoprodajnog ugovora za Brodosplit. Matijašević tvrdi da se ne štiti interes države u splitskom škveru, iako se na troškove njegovog restrukturiranja mjesečno troši četrdesetak milijuna kuna iz državnog proračuna. Novac se navodno ne troši namjenski, nego za plaće radnika, što bi na koncu moglo nanijeti štetu državi i dovesti Brodosplit do stečaja i likvidacije.

Prema potpisanom kupoprodajnom ugovoru, država će za restrukturiranje splitskog brodogradilišta potrošiti oko 1,5 milijardi kuna u pet godina. Tvrtka Hrvatska brodogradnja Jadranbrod trebala bi svaki mjesec kontrolirati provedbu ugovora i o tome obavještavati Vladu, no to se ne događa, tvrdi Matijašević, već dva mjeseca.

Povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić jutros je ponovno pozvao vlasnika škvera Tomislava Debeljaka na razgovor, a očekuje da ovaj preuzme pisanu obranu radnika koju su pripremili sindikati i u roku od jednog ili dva dana vrati sve na posao. I dalje se tvrdi da su odluke o suspenzijama bile nelegalne, ali i da je među radnicima kojima je zabranjen ulazak u škver bilo i onih koji u vrijeme prosvjeda uopće nisu bili u krugu tvrtke.