NEPOŽELJNA PITANJA

Milanovićeve zabrane podsjećaju na Tuđmana, Sanadera i Bandića

14.03.2013 u 12:57

Bionic
Reading

'Ne dopuštam odgovor! Ovo je previše!' - tim riječima jučer je premijer Zoran Milanović zabranio Darku Lorencinu, novom ministru turizma, da odgovori na novinarsko pitanje o tome kako uspijeva otplaćivati tri stambena kredita

I nije problem što je Lorencinu zabranjen odgovor, jer on mu je šef, problem je u tome što je na taj način Milanović zabranio legitimno novinarsko pitanje koje je pokušao postaviti kolega Marko Špoljar iz Večernjeg lista.

'Najgore od svega je što je Lorencin imao namjeru odgovoriti, ali ga je premijer prekinuo prije nego što je zaustio. Da ga je pustio da odgovori, priča bi bila gotova, a ovako nije i Milanović je zabio autogol', ističe Špoljar.

Na pitanje može li se u posljednjih desetak godina, koliko je u novinarstvu, sjetiti da mu je netko pokušao zabraniti pitanje, Špoljar bez puno razmišljanja odgovara – Milan Bandić.

'Još u vrijeme dok je Bandiću glasnogovornica bila Iva Mia Erak, koja je zvoncem znala upozoravati kada bi netko po njenom mišljenju pretjerao, dogodila se situacija koja je iznervirala gradonačelnika. Jedan kolega i ja smo inzistirali na odgovoru koji je Bandić uporno odbijao dati. U jednom trenutku je izgubio živce i zatražio da nas se izbaci s presice', prisjeća se Špoljar.

Upitan čini li mu se da je Milanović jučer izgubio živce, novinar Večernjak odgovara pozitivno i dodaje da je to logično s obzirom da 'premijeru baš i ne ide najbolje u posljednje vrijeme'.

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, drži da je premijerov potez nedopustiv i da pitanje nije bilo kretanje 'nogom' na novog ministra.

'Bilo je to logično i legitimno pitanje s obzirom na to da je zbog afere ministar Ostojić morao otići i činjenice da Ivan Jakovčić, šef IDS-a, također ima velike kredite koje mora otplaćivati, pa je sasvim jasno da javnost zanima kako im to uspijeva', ističe Duka i dodaje da ovakvo ponašanje premijera na neki način podsjeća na vladavinu Franje Tuđmana koji je organizirao presice samo s naručenim pitanjima i Ivu Sanadera koji je presice izbjegavao jer nije volio neočekivana pitanja.

Krešimir Macan, PR stručnjak, smatra da premijer nije pogriješio jer tema presice nije bio Lorencinov kredit, već predstavljanje njega kao ministra.

'Premijer se nespretno izrazio, ali bio je u pravu. Dajem mu za pravo da ima svoj stav i da može zaštiti svog ministra', mišljenja je Macan kojemu je od zabrane pitanja sporniji bio drugi Milanovićev istup na istoj konferenciji za novinare.

'Govoreći o EU-u i lokalnim izborima Milanović je kazao da pozdravlja odluku predsjednika Josipovića da se europski izbori odvoje od lokalnih izbora ili od izbora za Miss Teksasa. Na taj način je uvrijedio sve one koji će se kandirati na lokalnim izborima držeći ih manje vrijednima od onih koji će biti kandidati za Europski parlament', zaključio je Macan