DAVOR GJENERO:

'Milanovićev potez na rubu je imbecilnosti'

25.10.2010 u 14:03

Bionic
Reading

Oslanjanje Zorana Milanovića na Ivu Sanadera u želji da sruši Vladu Jadranke Kosor politički analitičari smatraju pogrešnim potezom koji bi mu se na kraju mogao obiti o glavu

'To je projekt koji je lansirao Zoran Milanović i isti je kao ostali projekti Zorana Milanovića. To je potez na rubu imbecilnosti', komentirao je pomalo nediplomatski politički analitičar Davor Gjenero najavljenu raspravu o povjerenju Vladi u Saboru

koju je inicirao SDP-u trenutku kada se Ivo Sanader vratio u državni parlament. On smatra da je očito da postoji dogovor između Ive Sanadera i Zorana Milanovića što god netko govorio, jer jedino s njim taj projekt može ostvariti. 'Očito je da se radi o dogovoru, nakon što su dva intelektualca, Gordan Maras i Josip Leko, dopustili Sanaderu da pred Istražnim povjerenstvom za Inu za sve optuži Račana i Kosor, a sebe amnestira', naglasio je Gjenero.

I politolog Višeslav Raos smatra da bi za SDP politički štetno bilo koristiti Ivu Sanadera za rušenje Vlade. 'Vidjeli smo da je oko toga prijedloga bilo i dosta nesporazuma unutar 'kukurike koalicije'. Prijedlog je posebno vukao Željko Jovanović, a u HNS-u su bili suzdržaniji i imali prijedlog koji je bio znatno izbalansiraniji', objašnjava Raos. Vesnu Pusić i Radimira Čačića hvali i Gjereno, jer su oni predlagali da se pričeka do zatvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom pa tek onda krene u rušenje Vlade i projekt novih izbora. Tada se rušenje Vlade sigurno više ne bi moglo povezivati s pričama koje se danas pletu oko povrataka Ive Sanadera u Sabor. Iako su to iz SDP-a odbacili kao spin, Raos se slaže da bi izbori u ovom trenutku bili loša stvar, jer je Hrvatska na svom putu u EU doista specifičan slučaj. 'To je i zbog Haškog suda i Domovinskog rata, ali i trenutačnog raspoloženja unutar EU koje nije naklonjeno proširenju', smatra politolog Raos. Zbog toga ne bi bilo dobro pri samom završetku pregovora rušiti Vladu. Istina je da se to u prošlosti događalo u nekim drugim zemljama, objašnjava on, ali tada su bila i druga vremena. Za Gjenera je, osim pitanja pregovora s EU, taj projekt opasan i zato što nemamo izborni zakona nakon što je ukinut ustavni zakon o pravima nacionalnim manjina.

'U srijedu neće pasti vlada. Ali ovime SDP želi poslati političku poruku 'vi ste nestabilni i kao takvi ne možete završiti mandat'. Potrebna nam je stabilna Vlada koja će imati izborni legitimitet iza sebe – sve što postojeća nije', kaže Raos. Tu Gjenero malo drukčije razmišlja. 'Milanović je vidio da ne može ništa postići od akcije cipelarenja Milorada Pupovca pa pokušava srušiti Vladu na ovaj način. Njegova je matematika očita opozicija plus ono što može skupiti Sanader', kaže on.

Akcija mu neće uspjeti ne zato što Sanader ne bi mogao skupiti oko sebe dovoljan broj zastupnika, nego što to neće uspjeti Milanović, jer Gjenero vjeruje da će njegovu akciju bojkotirati HNS-ovci.

'Milanović može doživjeti ozbiljan poraz ako mu ne prođe ova akcija u parlamentu, jer je i prošle izbore izgubio jer njegovo biračko tijelo nije izašlo na birališta, a to bi mu se moglo dogoditi i ovaj put', mišljenje je Gjenero. Tu je na istoj liniji s Raosom, jer postoji mogućnost da birači neće honorirati te pomalo agresivne nastupe kojima SDP pomalo 'na silu' želi doći na vlasti - iako su njihove metode zakonite i legitimne, naglašava. 'Moglo bi im se to sve obiti o glavu', zaključuje on.