ŠEF SDP-A: NISAM TRGOVAC ČAROBNIM NAPICIMA

Milanović zaprijetio Todoriću?

09.10.2011 u 15:17

Bionic
Reading

Oporbeni kandidat za premijersku funkciju Zoran Milanović u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' najavio je da bi njegova vlada u prvih godinu dana mandata nelikvidnost u Hrvatskoj 'svela na razumnu mjeru' donošenjem zakona o roku plaćanja, utjecajem države, ali i represijom. Čelnik Kukuriku koalicije izrekao je i rečenicu koja bi se mogla protumačiti kao izravna prijetnja najvećim domaćim poduzetnicima, prije svega Ivici Todoriću

pa'Najveći u gospodarskom sustavu imaju dobre rezultate, posebno u poljoprivredi. Šire se, ali na račun malih. Bit će natjerani da svoje račune plaćaju na vrijeme', kazao je Milanović

Gostovanje predsjednika SDP-a kod novinara Aleksandra Stankovića proteklo je u nadmudrivanju oko 'bolnih rezova' koji su navodno potrebni u vođenju države; Milanović je uporno odbijao pristati na takvu tezu te i dalje tvrdi da je recept za izlazak iz krize veće investicije, veća produktivnost te strogoća i jasni kriteriji u ocjenjivanju rada javne uprave.

'Nepromišljeni bolni rezovi nikoga nisu izvukli iz krize, o njima treba razmišljati samo ondje gdje je veliki nesrazmjer u produktivnosti. Bez obzira na način na koji je sadašnja vlast zapošljavala, mi ne nudimo ognjeni mač i ne pripremamo čistke. Naš problem nije prezaposlenost, koliko neefikasnost', kazao je predvodnik Kukuriku koalicije. Potvrdio je namjeru uvođenja poreza na kapitalnu dobit 'jer bez njega korporacije izvlače novac iz Hrvatske i, ako ga ne peru, plaćaju porez u drugim državama'.

'Plaće i mirovine su zadnji stup obrane i ne vjerujem da ćemo doći u situaciju da ih diramo', kazao je. Na pitanje voditelja tko bi trebao podnositi odricanja zbog izlaska iz krize, odgovorio je rečenicom da bi to trebalo biti solidarno - no s naglaskom na najbogatije. Milanović osobno vjeruje da će se u Hrvatskoj za dvije godine živjeti bolje nego danas, no odbio je precizno odgovoriti o planu zaduživanja države. 'Naš plan je smanjivanje duga kao udjela u BDP-u, no danas tek tri ili četiri najbogatije države na svijetu mogu živjeti bez duga. Puno je bitnije da se dug usmjerava u korisne svrhe, poput poticanja zapošljavanja.'

Milanović smatra da je predloženi zakon o ništetnosti optužnica bivše JNA potpuno besmislen jer nikoga neće zaštititi, no i da su same optužnice protiv Šeksa i ostalih 'potpuna lakrdija'. Nije, kaže, odvjetnik HDZ-u - nego zdravom razumu. 'Državni odvjetnici su igrali ulogu ministara vanjskih poslova i to je krivo, ovaj problem mora se riješiti na najvišoj državnoj i političkoj razini', kazao je šef SDP-a.

Milanović je ponovio stav da su za njega haaške optužnice protiv generala nesuvisle političke inkriminacije te da Gotovina i Markač danas 'plaćaju tuđi dug' zbog sramote hrvatske države nakon Oluje i zločina nad srpskim starcima u Varivodama, Gruborima i na Bukovici. No, po njemu, to apsolutno nije bio plan Franje Tuđmana, pa se i danas može pronaći odgovorne za zločine i primjereno ih kazniti.
Šef opozicije je svjestan činjenice da nekima ide na živce, no odbija se voditi anketama i manipulirati javnošću. U ležernijem dijelu razgovora priznao je da se u mladosti znao potući, što je bio dio odrastanja u Zagrebu, no nikada nikoga nije zlostavljao.

'Moje osobno mišljenje je da bi definicija braka trebala biti rodno neutralna, što u Ustavu i jest', kazao je na pitanje o gay brakovima. On sam, kaže, o ovoj temi ima vrlo liberalan stav, no ne želi ga nametati javnosti. S druge strane, apsolutno se protivi mogućnosti usvajanja djece u istospolnim zajednicama.