KRIŽNI PUT

Milanović sutra u Teznom, pa s Janšom

14.05.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Predsjednici Republike, Sabora i Vlade Ivo Josipović, Boris Šprem i Zoran Milanović u utorak će u Teznom položiti vijence ispred spomenika nevinim žrtvama Križnog puta

Svečanost polaganja vijenca održat će se u 10.30 sati u Teznom, na groblju Dobrova, a pola sata kasnije premijer Milanović održat će radni sastanak sa slovenskim kolegom Janezom Janšom u Mariborskom dvorcu, priopćeno je iz Banskih dvora.

Tezno pokraj Maribora jedna je od najvećih evidentiranih masovnih grobnica poratnih žrtava u Sloveniji, koje su 1945. poubijale jugoslavenske komunističke vlasti, te je vjerojatno najveća u kojoj se nalaze Hrvati vraćeni iz Bleiburga. U zatrpanom više kilometara dugom protutenkovskom rovu nalaze se kosti najmanje 18.000 ljudi, većinom vojnika NDH i hrvatskih civila.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem odbacio je u subotu prozivke da se vladajuća koalicija, ukidanjem pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom na Bleiburgu, izbjegava pokloniti žrtvama Križnog puta.

'Oni koji tvrde da se radi o tome da izbjegavamo, da se ne želimo pokloniti žrtvama Križnog puta, potpuno su u krivu', izjavio je Šprem. 'Žrtvama Križnog puta odavat ćemo počast na mjestima gdje je bilo najviše tih žrtava, na način da to činimo primjereno i dostojanstveno', poručio je.

Šprem je istaknuo kako je suština odluke o ukidanju pokroviteljstva upravo u tome da se žrtve Križnog puta obilježavaju primjereno i dostojanstveno, i to na mjestima na kojima su bila najveća stratišta.

Premijer Milanović ustvrdio je istoga dana da u Bleiburgu nije bilo žrtava nego da ih je u najvećem broju bilo u Teznom kod Maribora gdje su ubijeni mladi ljudi bez suđenja. Najavio je tada da će Tezno posjetiti on, predsjednici Republike i Sabora jer treba ljudski suosjećati sa žrtvama koje su ubijene bez suđenja.