KONAČNA POTVRDA POBJEDE

Milanović sutra ide na Pantovčak po mandat

13.12.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin večeras je predsjedniku Republike Ivi Josipoviću predao službene rezultate parlamentarnih izbora održanih 4. prosinca na kojima je Kukuriku koalicija osvojila 80 saborskih mandata i tako dobila pravo da hrvatskom predsjedniku predloži mandatara vlade

Predsjednik Republike čestitao je predsjedniku DIP-a na uspješno obavljenom poslu, a Državno izborno povjerenstvo objavilo je večeras konačne službene rezultate izbora za 7. saziv Hrvatskog sabora, naime, žalba kandidatkinje albanske nacionalne manjine Ermini Lekaj Prljaskaj Ustavnom sudu na nedavno održanim izborima odbijena je, pa su se ispunile sve pretpostavke za objavu konačnih rezultata izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru.

DIP u priopćenju navodi da su izbori, odlukom Ustavnog suda, provedeni u skladu s Ustavom, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu i zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Konačni službeni rezultati izbora objavljeni su na internetskoj stranici DIP-a (www.izbori.hr), a sutra će biti objavljeni i u Narodnim novinama zajedno s Odlukom Ustavnog suda, priopćio je DIP.

Ti se rezultati ne razlikuju od ranije objavljenih potpunih rezultata po kojima je Kukuriku koalicija osvojila 80 mandata čime je osigurala dovoljno zastupničkih mjesta za predlaganje mandatara vlade.

Josipović će sutra, prema najavama, primiti čelnike Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) koji će mu za mandatara predložiti predsjednika SDP-a Zorana Milanovića

Ustavni sud je popodne na svojim Internet stranicama objavio odluku o odbijanju posljednje od žalbi na izborni proces koja im je ovih dana pristigla. Utvrđeno je kako nije bilo nepravilnosti prillikom glasovanja, pa je odbijanjem prigovora potvrđeno prethodno rješenje Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Izborno je povjerenstvo, naime, još prije nekoliko dana odbacilo prigovor kandidatkinje albanske manjine iz Selca, Ermine Lekaj Prljaskaj, na izborni proces i navodne nepravilnosti.

Podsjetimo, predsjednik Josipović danas je iz Vukovara poručio da će mandatara za sastavljanje nove Vlade imenovati čim iz DIP-a dobije 'potrebnu dokumentaciju' te naveo da je nužno 'Vladi dati vremena da radi'.

Stoga je izvjesno da će se 20. prosinca po prvi puta sastati sedmi saziv Hrvatskog sabora, nakon čega slijedi i potvrda mandata Vladi Zorana Milanovića.