'tako mi bog pomogao'

Zoran Milanović prisegnuo za petog hrvatskog predsjednika, moli za 'zrno razumijevanja za svoje buduće greške'

18.02.2020 u 08:50

Bionic
Reading

Točno u podne počela je službena ceremonija inauguracije petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te je, za razliku od onih prethodnih, održana na Pantovčaku

12.45 Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović povukli su se na gornji kat kako bi obavili protokolarne dužnosti.

12.20 Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice izvela je pjesmu 'Tvoja zemlja' Vice Vukova.

12.12 'Zahvala onima koji su ovaj posao obnašali prije mene, predsjedniku Tuđmanu, kojeg nisam poznavao, predsjedniku Mesiću, Josipoviću i predsjednici Grabar Kitarović... Dragi prijatelji, jedan od vodećih mislilaca današnjice rekao je da se istinu sačuva neovisnom od želje većine birača i želju većine birača od istine. Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi', kazao je Milanović.

Ovdje pročitajte cijeli govor.

  • +6
Svečanost inauguracije predsjednika Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL

'Istina nije pitanje slobodne interpretacije', istaknuo je. Naglasio je neovisnost sudstva medija i znanosti.

'Smatram da su promicanje neovisnosti najvažniji sadržaji za stabilnost državne vlasti. Bit ću predan onim elementima obrane i nacionalne sigurnosti koji otvaraju mogućnost iskoraka. U vanjskoj politici fokusirat ću se na one točke na kojima se mogu graditi suradnja i prosperitet', rekao je Milanović.

'Našu republiku ne čine samo visokoobrazovani, poduzetni, kompetitivni... Ona je domovina nekvalificiranog radnika kao i akademika, nezaposlenog tokara i IT stručnjaka... pripada i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerici u javnom ili privatnom poduzeću', istaknuo je Milanović.

'Greške nikad neće biti namjerne s namjerom da nekoga povrijede ili ponize. Takve nikada nisu bile, barem se ja nadam', rekao je. 'Svakoga dana borit ću se da tu lošu praksu da se ljudima osporava patriotizam i dobre namjere u borbi za Hrvatsku prokazujem, jer nas ta praksa prati kao mramorna gromada, tamna sjena već 30 godina. Učinit ću sve da to prestane', rekao je Milanović.

Molio je za 'zrno razumijevanja' za svoje buduće greške. 'Uložit ću sve što imam i znam da iz tog zrna razumijevanja izraste mandat za dobrobit hrvatskog naroda.'

'Ovo je kuća za sve nas, za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za generacije koje će se vratiti svojoj kući. Hvala vam. Živjeli i živjela Republika Hrvatska.'

12.10 Zoran Milanović prisegnuo je za petog hrvatskog predsjednika.

12.05 Josipa Lisac otpjevala je hrvatsku himnu 'Lijepa naša'.

12.03 Izabrani predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović ušao je u dvoranu.

  • +9
Inauguracija Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

12.00 Još uvijek aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posljednji je put u ovoj ulozi prošla pokraj Počasno-zaštitne bojne.

11.49 Na Pantovčak je stigao premijer Andrej Plenković.

11.44 Orsat Miljenić kazao je kako bi bilo ljepše da nema kiše. Nije želio otkriti kamo će Milanović ići na prvo službeno putovanje. Kaže da ih narednih dana čekaju kadrovska i administrativna pitanja.

11.35 Na Pantovčak je stigao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te potpredsjednici Hrvatskog sabora Božo Petrov, Milijan Brkić, Siniša Hajdaš Dončić, Furio Radin i Željko Reiner. Stigao je i bivši predsjednik Ivo Josipović.

  • +7
Uzvanici na inauguraciji Zorana Milanovića Izvor: Cropix / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

11.30 Zoran Milanović i njegova supruga ušli su u automobil te iz stana u Krajiškoj krenuli na Pantovčak.

11.20 Na Pantovčak stižu prvi uzvanici: došao je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, te Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda. Tu su i Orsat Miljenić, Igor Dragovan te Ante Kotromanović, Milanovićevi bliski suradnici te članovi njegova izbornog stožera.

10.50 Zoran Milanović će nakon prisege održati govor koji je ranije napisao.

10.20 Dvoranu u kojoj će biti održana inauguracija dekorirao je Saša Šekoranja, akademski slikar, cvjećar i dizajner interijera, javlja N1. Riječ je o granama badema, a dekoracije je radio uz pomoć prve dame Sanje Milanović.

  • +24
Inauguracija Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

'To su rascvjetane grane badema i to je najava proljeća u pravom smislu riječi. Surađivao sam sa Sanjom Milanović. Njena ideja bila je perunika, to je nacionalni hrvatski cvijet, no nismo ga našli nigdje u Hrvatskoj, ali ni vani na burzi cvijeća', kazao je Šekoranja. Kaže da savršenoj arhitekturi Ureda predsjednika ne pristaje 'lažni Luj XVI'.

9.45 Iz Krajiške ulice, u kojoj se nalazi stan obitelji Milanović, otišla je crna limuzina, no Milanović će krenuti prema Pantovčaku tek oko 11.30, javlja N1.

  • +3
Automobil napustio zgradu u kojoj živi Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

9.20 Inauguraciju će pratiti čak 66 akreditiranih izvjestitelja. Sa snimateljima, fotografima, tehničarima i rasvjetljivačima bit će oko 250 akreditiranih osoba iz medija, čime višestruko nadmašuju broj od 40-ak uzvanika.

8.30 Brojne novinarske ekipe s kamerama od ranog jutra čekaju ispred Milanovićeva stana u Krajiškoj ulici u Zagrebu kako bi snimile kadrove izabranog predsjednika i njegove obitelji.

  • +5
Novinarske ekipe u iščekivanju novog predsjednika Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na nju su pozvane 43 osobe u tri kategorije – dužnosnici po funkcijama, među njima i dvojica bivših predsjednika, obitelj izabranog predsjednika te članovi njegova izbornog stožera.

Na inauguraciji će, uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, od dužnosnika biti predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera, general Mirko Šundov.

Inauguraciji, koja će se održati u svečanoj dvorani na Pantovčaku, nazočit će i dvojica bivših predsjednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka Gina, kao i 19 članova izbornog stožera izabranog predsjednika.

  • +15
Održana generalna proba inauguracije Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Ceremoniji inauguracije nazočit će predsjednik i suci Ustavnog suda, izvođači himne te klapa HRM-a Sveti Juraj, a na platou ispred Ureda predsjednice/predsjednika na Pantovčaku bit će orkestar HV-a te postroj Počasno-zaštitne bojne.

Sam scenarij inauguracije predviđa dolazak uzvanika u svečanu dvoranu, nakon toga dolazak sudaca Ustavnog suda, a potom izabranog predsjednika Milanovića sa suprugom.

Inauguracija će početi izvođenjem hrvatske himne koju će otpjevati Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića, a Milanović će položiti prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem.

Nakon potpisivanja prisege Milanović će održati govor, poslije kojeg će klapa HRM-a Sveti Juraj izvesti pjesmu Vice Vukova 'Tvoja zemlja'. Slijedi koktel za uzvanike, a primopredaja dužnosti bit će na prvom katu u Uredu predsjednice Republike.

To je prvi put da inauguracija predsjednika neće biti održana na Trgu sv. Marka, a na njoj neće biti predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika crkava. Milanović, kao i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, neće nositi lentu.

Na inauguraciji će biti više novinara nego uzvanika.

Pratit će je čak 66 akreditiranih izvjestitelja. Sa snimateljima, fotografima, tehničarima i rasvjetljivačima bit će oko 250 akreditiranih osoba iz medija, čime višestruko nadmašuju broj od 40-ak uzvanika.

Milanović je peti predsjednik Republike, a na tu dužnost izabran je 5. siječnja 2020. godine, nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora većinom glasova pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.