MEDIJI U REGIJI O IZBORIMA

Milanović se 'džaba hvalio ustaškim porijeklom', Plenkovića nazivaju 'Skandinavcem'

12.09.2016 u 11:49

Bionic
Reading

Dan nakon izborne noći u Hrvatskoj svi mediji u regiji kao vodeću vijest donose relativnu izbornu pobjedu HDZ-a i 'debakl' SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem, za kojeg pojedini srbijanski mediji ističu kako mu je 'džaba bilo to što se hvalio ustaškim porijeklom', dok isti mediji čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića zbog umjerenosti nazivaju 'Skandinavcem'

Izborima u Hrvatskoj ponajviše su se bavili srbijanski mediji pa tako dnevni list Alozbog odabira pobjedničke pjesme 'Eye Of The Tiger' iz filma 'Rocky' uspoređuje Plenkovića s boksačem kojeg je utjelovio Silvester Stallone

Alo također donosi analizu izbornih rezultata te ističe kako SDP i Milanović s Narodnom koalicijom nisu uspjeli iskoristiti nove izbore i raspad prethodne vlade HDZ-a Tomislava Karamarka, koja je bila kratkog vijeka.

Trijumf HDZ-a je tim veći što je ova stranka nakon pada Vlade promijenila predsjednika, stoji u analizi lista, uz dodataka kako analitičari poraz Milanovića vide u tome što je 'čitav teret izbora preuzeo na svoja pleća, a još više jer je pokušao dobiti glasove na agresivnoj i desno orijentiranoj retorici, inače više svojstvenoj HDZ-u, uz česte neumjesne napade na političke protivnike, ali i susjedne zemlje'.

List zaključuje kako je, za razliku od Milanovića, na čelo HDZ-a došao 'umjereni i odmjereni Plenković, sušta suprotnost prethodniku Karamarku, i vratio dio izgubljenih glasača svoje stranke'.

Milanovića je na zub uzela beogradska Pravda te donosi naslov 'Džaba se hvalio ustaškim porijeklom', dok Blic donosi analizu u kojoj ističe kako je čelnik SDP-a tijekom predizborne kampanje zauzeo 'fajterski, divlji i raspojasani stav koji počesto iritira', a šefa HDZ-a zbog odmjerenosti i umjerenosti opisuju kao 'Skandinavca'.

Beogradski Blic donosi i analizu u kojoj se ističe kako će postizborna koalicija ovisiti o manjim strankama te kako će Most i Živi zid biti nezaobilazni dijelovi postizborne slagalice.

Beogradski dnevnik Danas objavljuje razgovor s Miloradom Pupovcem, predsjednikom Srpskog narodnog vijeća, koji kaže kako nije previše iznenađen rezultatima izvanrednih parlamentarnih izbora, dok Kurir donosi naslov 'Težak poraz Milanovića: Hrvatski birači kaznili nacionalističku retoriku'.

Izborima se bave i mediji u Bosni i Hercegovini te u Sloveniji

Dnevni avaz ističe kako je HDZ relativni pobjednik izbora, što piše i sarajevsko Oslobođenje. Ljubljansko Delo donosi Plenkovićevu najavu kako će sastaviti stabilnu Vladu s programskim i svjetonazorski bliskim strankama, a mariborska Večer ističe najavu šefa HDZ-a kako očekuje sastavljanje stabilne Vlade za iduće četiri godine.