ANALITIČARI O 'LEX PERKOVIĆU'

Milanović se brine da Perković 'ne propjeva' u Münchenu

26.08.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Prošla su gotovo dva mjeseca otkako smo u Europskoj uniji i cijelo to vrijeme gotovo sva komunikacija vezana uz EU vrti se oko 'Lex Perkovića. Danas je stigla do sada i najoštrija packa Viviane Reding i nimalo lake riječi da iza granica štitimo moguće ubojice. Razumljivo bi bilo da s istim žarom premijer Zoran MIlanović brani strateške i gospodarske interese Hrvatske na europskoj pozornici, no nakon gotovo dva mjeseca natezanja postavlja se pitanje zašto Milanović pod svaku cijenu ne da Perkovića

'Milanović na posve krivom mjestu pokazuje mišiće Bruxellesu. To je potpuno kriva ustrajnost', smatra prof. dr. Anđelko Milardović. Trebao je, dodaje 'pokazati mišiće' kada se raspravljalo o novcu iz fondova EU-a za Pelješki most.

Na pitanje zašto se Milanović inati Viviane Reding i ismijava europske zakone i propise, Milardović odgovara kako jedan od motiva jest 'igra i skretanje pozornosti s bitnih tema' i gospodarskog kolapsa, no kao glavni motiv ističe sljedeće: 'Grčevito brani interese partikularnih grupa na štetu društva.'

'Iz parcijalnih interesa žele zaštititi jednu, možda još nekoliko značajnih osoba koje imaju veze i sa starom i novom vlašću. Tko zna kakve tajne ljudi poput Perkovića čuvaju. Tko zna što bi on na sudu u Muenchenu mogao propjevati', smatra Milardović. Pritom smatra kako sam Milanović nema toliko interesa zaštititi samog Perovića koliko je to u interesu osobama bliskim predsjedniku Josipoviću.

S tim se slaže i prof. dr. Ivo Banac. On pak ističe kako je zaštita Josipa Perkovića zasigurno bila prvotni motiv uopće donošenja takvog zakona koji bi ga štitio od izručenja Njemačkoj. 'Kod Milanovića je to teško znati, tu ima više motiva. Zaštita samog Perkovića je sigurno bila prvotni motiv koji nije bio Milanovićev, nego je pritisak došao s raznih strana, recimo od Josipovića', kaže Banac.


Po njemu je znatno veći problem Milanovićeva tvrdoglavost. 'On ne mijenja stav, makar to odvelo i njega, i Vladu, i zemlju u lošu situaciju. To je jedan izuzetno tvrdoglav čovjek koji se nije niti očitovao Europskoj komisiji i Viviane Reding o ovome, pa makar i negativno', pojašnjava Banac.

'Potez Hrvatske znači da se nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima može i dalje skrivati iza hrvatskih granica', riječi su Viviane Reding koja je danas jasno dala do znanja hrvatskoj Vladi što misli o takvom ponašanju. Banac smatra kako ona ima potpuno pravo to misliti jer Milanović nije ponudio nikakvo prihvatljivo objašnjenje.

Banac zaključuje kako se 'o tom čovjeku (Perkoviću, op. a.) mnogo priča, a malo zna'. 'Ako Perković doista misli da može pomoći situaciji, onda bi bilo dobro da se zbog sebe i zbog Hrvatske jednostavno dobrovoljno preda sudu u Njemačkoj', poručuje Banac.