'BUDUĆI PREMIJER' U SPLITU

Milanović SDP-ovcima: 'Borbeno, ali ne agresivno'

02.04.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Moramo biti spremni i na bolne reforme. Ali dajemo obećanje da teret neće pasti na radnike i umirovljenike i da se mirovine, plaće i socijalna davanja neće dirati. Sve drugo je na stolu', najavio je SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić

'Prekrajanje izbornih jedinica je prijevara koja se izvodi na osnovu još jedne prijevare - biračkog popisa. To se u uređenoj državi ne bi smjelo događati. Tko smatra da je to dopustivo, neka glasuje i neka sramoti sebe i državu', poručio je Zoran Milanović nakon SDP-ove izvještajne konvencije u Splitu. Pred nekoliko stotina stranačkih delegata, članova i gostiju šef oporbe optužio je HDZ-ovu vladu kao krivca za nered i bezakonje u državi, no ovoga puta odlučio se manje baviti vlašću, a više vlastitom strankom i planovima za izbore. A oni će, kaže, biti 'kad-tad', treba ih čekati strpljivo i bez nervoze. Inače, gost iz Zagreba s govornice je već predstavljen kao 'budući hrvatski premijer'.

'Građani su na ulicama zbog nepravde i osjećaja da su izigrani, a najveći krivac je država koja potiče kršenje zakona i nered. Imamo više birača nego stanovnika, novac u zdravstvu se neodgovorno rasipa i krade na račun privatnika, brodogradnja je opelješena i poharana... SDP je drugačiji, to nije naš program nego gard. Čista obraza možemo pristupiti poslu upravljanja državom jer nikome nismo obećali skrenuti milijarde kako bismo došli na vlast. Tko to radi, radi protiv interesa Hrvatske', kazao je Milanović. Članove i simpatizere SDP-a pozvao je da u predstojećem razdoblju nastupaju s 'borbenim, ali ne i agresivnim stavom'.

'Čuvajmo se lažnih obećanja, demagogije i manipuliranja, jer hrvatska politika posljednjih godina svela se na manipuliranje građanima.'

Ogroman dio svog govora Milanović je posvetio Dalmaciji, pričao je o njenoj prošlosti, razvoju kroz povijest i nepoznatim detaljima, da bi zaključio da ona kao europska regija danas ima najveću razvojnu šansu u povijesti.

Splitski skup pohodili su deseci saborskih zastupnika i stranačkih funkcionera, za govornicom su se izredali svi viđeniji dalmatinski SDP-ovci, a zajednički nazivnik svih govora bila je poruka HDZ-u da uskoro odlazi 'u doživotnu opoziciju'. Tu će im presudu, kažu, na izborima izreći porota koju predstavljaju građani.

SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić najprije je iznio crnu statistiku HDZ-ove vladavine: broj ljudi koji uplaćuju doprinose u samo dvije godine smanjen je za 130 tisuća, broj građana pod ovrhama narastao je na 80 tisuća, gotovo 90 posto umirovljenika nema puni radni staž, a više od pola milijuna umirovljenika živi ispod granice siromaštva.

'Već smo jednom državu izvlačili iz gliba, danas je situacija možda još i gora, ali smo spremni raditi još više i još bolje. SDP-u se nikada ne bi moglo dogoditi da godinama sjedi sa strane i mirno gleda kako zbog krize država propada. Naš prvi cilj bit će pokretanje investicija i otvaranje novih radnih mjesta, a moramo biti spremni na reforme. Neke od njih će možda biti i bolne, ali dajemo obećanje da teret neće pasti na dvije skupine - umirovljenike i radnike. Mirovine, plaće i socijalne potpore ne smiju se dirati, sve drugo je na stoju', najavio je Grčić. Između ostaloga, kazao je, porez mogu očekivati vlasnici kapitala, 'a posebno oni koji su do njega došli spekulacijom, da ne koristimo teže izraze', kazao je Grčić.