PREKRAJANJE IZBORNIH JEDINICA

Milanović: Pravna država pod HDZ-om dramatično ugrožena

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.03.2011 18:27
  • Objavljeno 27.03.2011 u 18:05
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da je HDZ-ova odluka o 'prekrajanju teritorija izbornih jedinica' krunski dokaz da je Hrvatska pod HDZ-om zemlja u kojoj je pravna država dramatično ugrožena, jer je donesena na temelju popisa birača koji, ustvrdio je, nije vjerodostojan, i na temelju kojega se takvi prijedlozi ne smiju donositi

Riječ je o izmjeni izbornog zakonodavstva i izbornih pravila unutar godine dana do zadnjeg roka za parlamentarne izbore, što je presedan, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u sjedištu stranke. Odluka sama po sebi predstavlja odstupanja od uvriježenih ustavnih normi, dobre parlamentarne prakse, pravne države, Poglavlja 23 i svega što bi Hrvatsku trebalo činiti sigurnom zemljom s predvidljivim pravnim političkim sustavom, dodao je.

Kao ‘pravni okidač’ za tu odluku Milanović smatra izvješće Ustavnog suda o nejednakoj težini glasa u izbornim jedinicama s kraja prošle godine u kojemu stoji, napomenuo je, da je taj sud tražio od Ministarstva uprave podatke o popisu birača, a ono mu je odgovorilo da takvim podacima ne raspolaže.

Godinama pozivamo da se uredi i objavi popis birača te da se uredi zakon o prebivalištu, ali ne samo da to nije napravljeno, nego se na osnovu tog falsifikata predlažu izmjene granica izbornih jedinica, koje predstavljaju i promjene izbornog zakonodavstva, ustvrdio je.

'Jedan nepostojeći, sumnjivi javni dokument predstavlja pravnu i političku osnovu za izmjene granica izbornog zakonodavstva i time se vjerojatno želi ušićariti nekoliko mandata, što je moguće, ali predstavlja do sada neviđenu stvar u Hrvatskoj i sigurno predstavlja dobar doprinos zaključenju Poglavlja 23 s EU, koje se tiče pravne sigurnosti vladavine prava i temeljnih prava. Svaka čast. Palac gore. To se tako radi gospodo!' poručio je Milanović.

'Ovakvi pokušaji upropaštavaju hrvatski poredak, upropaštavaju državu, red, pravila. HDZ Hrvatsku gura u nered i ostavlja je u neredu. Nepostojeće pravne akte, nepostojeće javne isprave, neuređene javne isprave koje su godinama u kaosu predstavlja se kao osnovu za promjenu izbornog zakonodavstva. To je nemoralno i štetno. Naše pravilo u Hrvatskoj je bilo da se godinu dana prije zadnjeg roka za izbore izborno zakonodavstvo ne dira. To pravilo je prekršeno, a kao razlog za promjenu granica izbornih jedinica pokušava se podvaliti popis birača'.

Upitavši se kako je moguće da u deset godina u jednoj, odnosno dvijema izbornim jedinicama, broj birača naraste više od sto tisuća, a u onoj na sjeveru Hrvatske ne, dok broj stanovnika ostaje isti, Milanović je kazao da je riječ o broju onih koji tamo imaju prijavljeno prebivalište iz raznih razloga te da bi za izmjene trebalo pričekati novi popis stanovništva.

Tim izbornim inženjeringom ne može se bitno promijeniti odnos snaga na izborima, ali može se utjecati na nekoliko mandata, ocijenio je Milanović, dodavši da preokupacija SDP-a nisu ti mandati, nego želja da se uvedu red i pravila. Pozvao je hrvatsku javnost da ne nasjeda na, kako je rekao, tu manipulaciju HDZ-a i tumačenje da je riječ o manjim korekcijama.

Podsjetio je da postojeći izborni zakon iz 1999., na kojemu su radili stručnjaci i političari lijeve i desne provenijencije, dosad nije bio mijenjan ni u jednoj točci.

Predsjedništvo HDZ-a jučer se usuglasilo oko Prijedloga zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, o čemu se idućeg tjedna trebaju usuglasiti s koalicijskim partnerima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi