kasno su se sjetili

Odvjetnik Šerić: Prijava protiv Turudića nema nikakve veze, on je izabran i gotovo

15.02.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Predsjednik Visokog kaznenog suda u srijedu je uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike, izvijestio je u četvrtak najviši sud. Poznati odvjetnik Branko Šerić za tportal je kazao da ta prijava ni u kojem slučaju ne može utjecati na činjenicu da je Turudić izabran za novog glavnog državnog odvjetnika

U danas objavljenom priopćenju navodi se kako prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga, čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike.

'Napominjemo da je proces izbora glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. Međutim, sve dok glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran, on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast (predsjednici sudova, sudačka vijeća i Državno sudbeno vijeće)', dodaju u priopćenju.

Odvjetnik Branko Šerić kazao nam je da prijava ne može utjecati na izbor jer je proces dovršen.

'I da završe postupak u dva mjeseca do stupanja na dužnost, to nema nikakve veze jer je Turudić na izlaznim vratima iz sudačke profesije', kazao nam je Šerić, dodavši da ne kaže jesu li trebali ili nisu to trebali učiniti, no ako postoje razlozi za takvu odluku, ona se treba donijeti ne samo protiv Turudića, nego protiv svakoga.

Ali, ističe, s voljom i na vrijeme.

'Je li ovo s voljom i na vrijeme, to je na nekome drugome da procijeni', kazao je Šerić. Naglasio je da je Turudić gotov kao sudac i nad njim Državno sudbeno vijeće (DSV) više nema nadležnost, dometnuvši da je najveća kazna kojom ga mogu kazniti ta da ga izbace sa suda. Kako je izabran za glavnog državnog odvjetnika, neće imati problema s pronalaskom novog posla.

'Sve je ispolitizirano od početka do kraja, umjesto da se cijene stručnost i drčnost', poručio je Šerić na kraju.