Zagreb project

Milanović podržao međunarodni projekt za jeftiniju i kvalitetniju obnovu Zagreba

19.05.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je na Pantovčaku razgovarao s autorima i podržao njihov međunarodni interdisciplinarni projekt 'Zagreb project' posvećen izradi znanstveno-stručnih smjernica za obnovu potresom pogođenih područja u Zagrebu

Ured predsjednika priopćio je da iza projekta stoje Švicarski savezni institut za tehnologiju (EPFL) iz Lozane i Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, čiji su predstavnici 'Zagreb project' predstavili predsjedniku Milanoviću. Idejni začetnik projekta je Igor Tomić, doktorand na Katedri za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lozani.

Tomić je pojasnio kako se nakon potresa u Zagrebu obratio svojim kolegama, dvadesetorici stručnjaka za potresno inženjerstvo, koji su iskazali želju uključiti se. Obratili su se i profesoru Josipu Ataliću s Građevinskog fakulteta, koji je vodio volontere na potresom pogođenim područjima te su zajedno krenuli s izradom projektnog prijedloga.

'Njihova suradnja na 'Zagreb projectu' trebala bi rezultirati znanstvenim i stručnim smjernicama za obnovu nakon potresa, pri čemu bi te smjernice trebale osigurati jeftiniju i kvalitetniju obnovu', stoji u priopćenju. Smjernice bi, dodaje se, trebale biti posebno važne za obnovu središta Zagreba, budući da su se stručnjaci EPFL-a specijalizirali za obnovu povijesnih i kulturnih građevina.

  • +5
Zagreb Project Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ana Marija Katic/Ured predsjednika

Kako bi projekt ostvarili, autori projekta planiraju zatražiti financijsku pomoć od švicarskih i EU fondova, objasnili su na sastanku na kojemu je predsjednik Milanović dao potporu njihovom projektu. Osim Igora Tomića, na sastanku u Uredu predsjednika bili su profesori Zavoda za tehničku mehaniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu Josip Atalić i Mario Uroš te voditeljica Laboratorija za potresno inženjerstvo i dinamiku konstrukcija Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Lozani Katrin Beyer.

Uz predsjednika bili su njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnica savjetnika za ekonomiju Martina Ciglević, priopćili su iz Ureda predsjednika.