'NEMAMO SE OKO ČEGA PRAVDATI'

Milanović 'oprao' Jakovinu, a još više njegove kritičare

12.12.2012 u 20:09

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović iskoristio je sjednicu Vlade da ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, ali i sve druge, pozove da 'jako oprezno provjere što su po zakonu dužni napraviti kako ne bi bilo propusta'. 'Kod prijave imovinske kartice, odnosno sukoba interesa, u vašem slučaju se radi o jednom propustu', kritizirao je premijer

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prozvan je prije nekoliko dana kako je tvrtka koju je vodio dužna 150.000 kuna proračunu, ali i nekim tvrtkama, ali je ukazano i na podatak da ni nakon godinu dana od preuzimanja dužnosti nije prenio vlasništvo u svojoj tvrtki na odvjetnički ured. Posumnjalo se na sukob interesa, no on je odbacio takve navode.

Po premijeru Milanoviću takva praksa 'daje prostora za kritike, i dobronamjernim i zlonamjernim ljudima'. 'Oni koji ne vide balvan-revoluciju u svom oku, ali traže iver u tuđem oku, i naći će ga, jasno je da kritiziraju. Nemojte im davati povod. U vašem slučaju nema sukoba interesa, ali ima propusta. Nemojte da se to događa', upozorio je Milanović Jakovinu.


Pozvao je i druge ministre da 'otklone svaku sumnju u mogućnost sumnje', te u slučaju ministra Jakovine konstatirao kako je 'jasno da se radi o poduzeću koje ne radi, odnosno pravnoj osobi koja ima određenu pasivu i aktivu'. 'U materijalnom smislu nema ničega. Ta firma dugo ne radi, dužna koliko je dužna, a to ćete morati riješiti plaćanjem bankama. Taj se nije rodio koji je preskočio banku', rekao je, uz osmijeh, premijer Milanović.

'Nemojmo dopustiti da nas na ovakvim sitnicama love i da se ljudi moraju pravdati. U biti se nemamo oko čega pravdati, no učinimo sve sa svoje strane da formalno poštujemo zakon. Budimo u tim stvarima strogi i vrlo oprezni, ali i formalni', smatra Milanović.

Za kraj, još je jednom ponovio kako je riječ o propustu koji se 'nije trebao dogoditi jer daje poticaja i opravdanim, ali i zlonamjernim kritikama', te samo kratko zaključio: 'Izbjegavajmo to.'

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon sjednice Vlade samo je kratko ponovio kako je 'povjerenik koji je preuzeo firmu dobio naputke' te kako će dug biti 'riješen u najkraćem vremenu'. 'Dogodio se propust zbog kojeg sam se ispričao', odgovorio je Jakovina.