OBRAČUN NA PREDSJEDNIŠTVU

Milanović 'oči u oči' s riječkim SDP-ovcima

07.05.2014 u 16:30

Bionic
Reading

Na Iblerovom trgu u središnjici SDP-a traje sjednica Predsjedništva stranke, na kojoj će Zoran Milanović, po svemu sudeći, biti suočen s mnogobrojnim pitanjima o smjeni ministra financija Slavka Linića. To je i prilika da se nađe 'oči u oči' s riječkim SDP-ovcima, koji su burno reagirali na odlazak svog kolege iz Banskih dvora

Objašnjenje Linićeve smjene gotovo sigurno će tražiti drugi čovjek stranke, zamjenik predsjednika Zlatko Komadina, koji je već jučer Milanoviću zamjerio što se sa sada već bivšim ministrom financija obračunavao putem medija. Danas je pak Milanoviću jasno dao do znanja da za smjenu Linića nema njegovu potporu.

'General koji se olako rješava svojih časnika vrlo često ostaje na kraju sam', rekao je danas Komadina. Neugodna pitanja bi na Predsjedništvu mogao postaviti i Davor Bernardić, dok se ostatak članova tog tijela, sudeći po njihovim izjavama, pomirio s odlukom predsjednika stranke.

Smjenom Linića po prvi put je do javnosti jasno i glasno došao glas nezadovoljstva u SDP-u, koji je doduše tinjao već mjesecima, no samo u kuloarima. Glasovi nezadovoljstva vodstvom stranke postali su nešto snažniji nakon afere Šegon, a sve je dodatno već mjesecima podgrijavala nemogućnost pronalaska rješenja za izlazak iz krize, ali i konstantni pad rejtinga SDP-a.

Smjena, kako ga mediji nazivaju, najpopularnijeg ministra samo je bila kap koja je prelila čašu, barem u slučaju riječkih SDP-ovaca. Šef tamošnjeg ogranka stranke Vojko Obersnel kazao je jučer kako 'nije siguran da će odnosi unutar SDP-a ostati jednaki, nepomućeni i stabilni'.

Iako su odmah krenule spekulacije da će riječki SDP krenuti u rušenje Milanovića, zasad od toga, čini se, neće biti ništa. Jasno su dali do znanja da će mirno nastaviti stranački rad pripremajući se za izbore za Europski parlament, a da će o svemu ostalome razgovarati na stranačkim tijelima.

No to ne znači da iza kulisa neće kovati plan kako smijeniti Milanovića. Naime, u stranci već neko vrijeme kruže priče kako postoji jedna ili više frakcija unutar SDP-a koje su okupile i dio riječkih, ali i dio zagrebačkih SDP-ovaca. Prema neslužbenim pričama 'običnih' SDP-ovaca, frontu protiv Milanovića uz Komadinu i dobar dio riječkih SDP-ovaca čine i Davor Bernardić, Rajko Ostojić, Tonino Picula, a u svemu se spominje i ime Željke Antunović.

Mimica bez komentara

Većina SDP-ovih dužnosnika u središnjicu stranke ušla je na stražnja vrata. No pred novinarima se ipak ukazao Neven Mimica.
'Kao europski povjerenik ne mogu komentirati stanje u nacionalnim vladama, pa tako ni u ovoj', rekao je. Mimica je inače jedan od kanditata SDP-a na predstojećim izborima za Europski parlament.


Te priče, doduše, nitko ne želi potvrditi, no govori se kako bi ta grupacija na čelu stranke voljela vidjeti upravo Zlatka Komadinu.

Iako se radi o zvučnim imenima, upitno je koliku snagu oni zapravo nose. Riječki i zagrebački ogranak uvijek su najjači SDP-ovi aduti na izborima. SDP Rijekom vlada već više od 20 godina, a i zagrebački SDP mogao se pohvaliti rezultatima sve do prekida suradnje s Milanom Bandićem. Međutim, upitno je mogu li riječki i dio zagrebačkog SDP-a sami krenuti u rušenje Milanovića, s obzirom da socijaldemokrati svoje predsjednike biraju po načelu jedan član - jedan glas.

Osim toga, ukoliko bi se nezadovoljni SDP-ovci i odlučili rušiti Milanovića, to bi zahtijevalo sazivanje izvanredne konvencije. Nju pak predsjednik stranke, sukladno Statutu, mora sazvati, ako to od njega zatraži Glavni odbor, koji ima 103 člana, ili najmanje pet županijskih odbora SDP-a.  Za sada je teško zamisliti da bi nezadovoljni u SDP-u mogli za takvo nešto skupiti dovoljno glasova, ali i da bi na taj način htjeli ugrožavati i stabilnost stranke, ali i Vlade. Najizgledniji je scenarij, tumači se u kuloarima, da će se fronta kontra Milanovića primiriti i ipak pričekati rezultat parlamentarnih izbora.