SUSRET U BANSKIM DVORIMA

Milanović obećao: Vlada će ispraviti diskriminaciju invalida

15.05.2015 u 13:39

Bionic
Reading

Nakon što Sabor prošli petak nije prihvatio prijedlog nezavisnog zastupnika Mladena Novaka da se zakonskim izmjenama ispravi diskriminacija 1100 osoba s teškim invaliditetom, s predstavnicima Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom' danas se susreo i premijer Zoran Milanović

Predstavnici Građanske inicijative Vesela Bakotić, Nadica Bjelčić, Ana Čudina, Dijana Smajo i Siniša Bosanac upoznali su predsjednika Vlade s problemima roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, priopćeno je iz Vlade.

Na sastanku je dogovoreno da će Vlada do jeseni predložiti i u Sabor uputiti dopune i izmjene Zakona o doplatku za djecu kojima će se osigurati uvećani doplatak za djecu s težim oštećenjima zdravlja i nakon 27. godine života te rebalansom proračuna osigurati sredstva za provedbu zakona. Dogovoreno je i uključivanje predstavnika Građanske inicijative u pripremu prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku, a razmotren je i prijedlog uključivanja predstavnika Građanske inicijative u Vladino Povjerenstvo za osobe s invaliditetom.

Vlada se na izmjene Zakona o dječjem doplatku odlučila nakon što prijedlog izmjena istog zakona, a predložio ih je nezavisni zastupnik Mladen Novak, nije prošao u saborskoj proceduri.

Podsjetimo, zastupnici su prošli petak glasovali o zaključku da se ne prihvaća Novakov prijedlog zakona kojim je on, kako je pojasnio, želio ispraviti diskriminaciju 1100 osoba s teškim invaliditetom koje su izgubile pravo na doplatak.

Protiv tog zaključka je bio 21 oporbeni zastupnik, želeći da se Novakov zakon prihvati, dok se 68 predstavnika vladajuće većine izjasnilo suzdržanima. To je prema tumačenju vladajućih značilo da u konačnici 'Novakov zakon' nije prihvaćen.

Takav postupak Sabora izazvao je ogorčenje u javnosti, nakon čega su iz Vlade najavili da će predložiti svoje izmjene zakona.