nakon dužeg vremena

Milanović se raspričao o vojsci, Plenkoviću, Dodiku pa zaključio: Habijan je gej

12.01.2024 u 12:28

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović danas u Splitu sudjeluje na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. Tom prigodom održao je prigodni govor u Domu Hrvatske vojske 'General-bojnik Ivo Jelić' na Poljudu, nakon čega je odgovarao na novinarska pitanja

Rekao je da SOA već drugu ili treću godinu nema smjernice, jer premijer Andrej Plenković to neće. Po pitanju eventualnog obvezog vojnog roka također se izjasnio.

'Ili će to biti obavezni predmet u školama... a obavezni rok? To je lako reći. Moguće je, ali vrlo komplicirano to vratiti. Treba vidjeti. Onaj tko to predlaže mora dati detalje. Ovo je legitimna tema', kazao je predsjednik.

Progovorio je i o temi izbora glavnog državnog odvjetnika. Plenkovićeva zamjerka da aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek nije dovoljno dobro komunicirala s javnošću nije mu dobro sjela. 'Državni odvjetnik je tužitelj, on je progonitelj. Trebao bi nam još tumačiti zašto nešto je, a zašto nešto nije napravio?!', čudi se Milanović.

Zamjera Plenkoviću i što kriminalizira curenje podataka iz istraga. 'Nekakva aura, fascinacija tajnosti, je maknuta. Zašto DORH nije pokrenuo, dok je mogao, postupak progona onih koji dilaju medijima? Zato što bi morali optužiti sami sebe! I sad evo Plenkovića... Objava odgovara svima, osim Plenkoviću i njegovim jatacima', kazao je Milanović. Dodao je da se osjeća diskriminirano jer kao građanin nije zaštićen kao što to sad postaju novinari.

'Opisao si kazneno djelo, a novinari ne mogu odgovarati. Što će se novinaru dogoditi? Ići će se na medije. Kako će organi gonjenja doći do onoga tko je dao informaciju, ali radi na sudu ili u DORH-u. Opet će maltretirati novinare. Ubijat će ljude u pojam', kazao je Milanović, dodajući da je Hrvatska nazadovala u odnosu na doba Ive Sanadera od prije sedam godina.

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin // Pixsell

'Danas možeš napravit bilo kakvu gadariju, stranka te čuva. Nekad nisi platio dvije alimentacije ženi, pa letiš', rekao je predsjednik.

Plenković zapiknuo mjesto Charlesa Michela

Ocijenio je da će u ovoj godini biti važni jedino izbori za Sabor. Predsjednički izbori mogu biti i u sljedećoj godini i dolaze nakon svega. 'Jedan čovjek izvodi bezobraznu privatizaciju izbornog procesa u vlastitu korist', rekao je, sugerirajući da Plenković želi poziciju predsjednika Europskog vijeća nakon Charlesa Michela. Izbori u Hrvatskoj se prilagođavaju Plenkovićevom privatnom tajmnigu, dodao je.

Kaže da bi svakoj stranci bilo u interesu da zna što planira njen čelnik. 'On je zapiknuo mjesto Charlesa Michela i sad se tu igraju velike igre', zaključio je. Dodao je da Michel odlazi ranije, već 1. srpnja i EU je sad u problemu jer se ne želi da Viktor Orban bude privremeni šef Vijeća s obzirom da Mađarska tada preuzima predsjedanje EU. 'Idealno za našeg lika', kazao je Milanović. Ipak, misli da je bolje da je na tom mjesto Hrvat, kakav-takav, nego netko drugi.

Na pitanje hoće li se opet kandidirati za predsjednika, rekao je da ga to ne pitaju: 'Kad budem imao što za reći, reći ću'.

Hrvatska poput 'prljavog tepiha'

Nedavno nadlijetanje američkih vojnih zrakoplova nad Republikom Srpskom odvilo se preko teritorija RH. 'Nas ne moraju ništa pitat, preko Hrvatske se prelazi kao preko prljavog tepiha, nema šanse da obrišeš noge o otirač', rekao je.

'Srbima se pokazalo da se slučajno ne bi usudili odcijepiti. Dodik nema s čim, čak i da ima volje. NATO je izašao iz BiH, ali i dalje sudjeluje u nekim vojnim vježbama. Odatle ta dva aviona', kaže Milanović, kojemu smeta što Hrvatska ne može sudjelovati u operaciji Althea (bivši EUFOR).

'Kad se netko sprema za šefa sale, može što hoće', dodao je Milanović, referirajući se na poziciju predsjednika Europskog vijeća.

Rekao je da RS nema oružje, nego par dugih cijevi i sitnog oklopa. 'Ali to što Dodik govori, to treba svakoga zabrinuti. Tako misli svaki Srbin u RS-u. Oni to žele kao što su to Hrvati željeli '91. godine. To je realan život', rekao je Milanović.

'Habijan je gej'

Milanovića su pitali i da komentira objavu bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Darka Milinovića, koji je napravio foto 'spojku' sebe i Habijana u kupaćim gaćama.

'Pa Habijan je gej. Pa nije čovjek u ormaru. Ako želiš da se to zna i da imaš Pride, ok, prihvaćam te. Ali ako je to napravio Milinović, napravio je pogrešno'.

Novinari su ga uputili da je Milinović zapravo samo uspoređivao mišiće, no predsjednik nema dvojbi: 'Znam ja što je mislio Ličanin. Ako želimo biti zapadno društvo, kom krivo, kom pravo. Moja supruga je išla na Gay Pride, ja nisam jer mi je to bilo naglašavanje samo jednog dijela identiteta. Tu sam na Habijanovoj strani, nisam na Milinovićevoj, mada mi je Milinović pet puta draži', rekao je.

  • +16
Milanović na obilježavanju obljetnice osnutka "Puma" Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL