KAPTOL ŽESTOKO NA BANSKE DVORE

Milanović nastavlja utrtim stazama Jadranke Kosor

15.02.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Nova vlast kozmetičkim promjenama zapravo nastavlja utrtim stazama besciljnog životarenja mlade države i gotovo svih njezinih stanovnika, ističe komentator katoličkog tjednika koji kaže da koalicija na vlasti njeguje karikaturu demokracije i da protežira 'svoje ljude'!

U komentaru najnovijeg broja Glasa Koncila Ivan Miklenić osvrće se na prijedlog državnog proračuna za 2012. godinu i kritičke opaske predstavnika opozicijskih stranaka, a što očituje da u Hrvatskoj izostaje nužan zaokret.

'Od nove vlasti mnogi su (ne)opravdano očekivali stvarni zaokret jer je ne samo za stvarni napredak, nego i za sam opstanak Republike Hrvatske on nužan, a nova vlast kozmetičkim promjenama zapravo nastavlja utrtim stazama besciljnog životarenja mlade države i gotovo svih njezinih stanovnika', piše Miklenić optužujući Zorana Milanovića da nastavlja politiku svojih prethodnika. Posljednji u tom nizu bili su Ivo Sanader i Jadranka Kosor.

Neke građane su vladajući razočarali ne dirajući u financijske izdatke za Crkvu!

Nakon što je u ponedjeljak na sjednici Vlade predstavljen prijedlog proračuna za 2012. godinu, na stranicama Vlade na Facebooku reagirali su građani gnjevni zbog činjenice što, usprkos općoj proračunskoj štednji, državni izdaci od više stotina milijuna kuna za Katoličku crkvu nisu smanjeni. 'Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države pa tako i ugovor sa Svetom Stolicom. Obveze se moraju poštovati', odgovorili su im iz Vlade.

Upozorivši da političari nemaju 'volje ni snage ni vizije nužnosti suočavanja s korijenima zla u svim segmentima hrvatskoga društva, kao što su npr. neravnopravnost i nejednakost hrvatskih građana, odnosno povlaštenost određenih pojedinaca i skupina pred zakonom ili kao što je njegovanje karikature od demokracije umjesto što je moguće potpunije, stvarnije i savršenije demokracije, tj. poštivanja i ostvarivanja volje većine u društvu', pa se nameću pitanja: 'žele li zapravo političari da se u Hrvatskoj uvede red, stvarna demokracija i beskompromisno sankcioniranje nepoštivanja zakona, ili im više odgovara nered, karikatura od demokracije i 'prilagođavanje' zakona već prema potrebama ili prema svojima? Može li i hoće li nova koalicijska vlast lijevoga centra u tim bitnim područjima društvenoga života u Hrvatskoj išta mijenjati?'

Da Zoran Milanović, prema mišljenju glavnog urednika Glasa Koncila, nema svježih ideja ni volje za promjene, govori i sljedeći pasus komentara: 'U predizbornoj kampanji – koja je objektivno trajala gotovo sav mandat prijašnje koalicijske vlasti, a ne samo pred parlamentarne izbore – te u medijskom pripravljanju terena za dolazak na vlast nove, sadašnje grupacije vrlo je bučno najavljivana promjena, poboljšanje, a već sada je očito da prijeko potrebnog zaokreta nema niti ga je realno očekivati.'

'Ni novi nositelji državnih vlasti u Hrvatskoj nemaju volje ni snage ni vizije nužnosti suočavanja s korijenima zla u svim segmentima hrvatskoga društva', piše urednik lista čiji je izdavač kardinal Josip Bozanić

Nova vlast baš ničim nije dala naslutiti da kani u zakonske okvire svesti odnosno obračunati se s povlaštenim pojedincima i interesnim skupinama koji izravno u iznosima na milijarde kuna već godinama teško oštećuju hrvatski državni proračun. Nova vlast također dosad nije ni pisnula o nužnoj promjeni cjelovitog izbornog sustava u Hrvatskoj bez čega nema izgradnje stvarne demokracije niti mogućnosti kontrole onih na vlasti, a bez čega nema ni stvarnog razvijanja zakonitosti koja bi jednako obvezivala, od predsjednika države do posljednjeg građanina', poručuje Miklenić.