detalji svečanosti

Milanović na inauguraciju pozvao 39 uzvanika, odmah nakon prisege i primopredaja dužnosti

05.02.2020 u 16:17

Bionic
Reading

Za dva tjedna Hrvatska će u Uredu predsjednika imati novu čelnu osobu. Inauguracija novog predsjednika Zorana Milanovića održat će se 18. veljače u podne, a odmah će se održati i primopredaja dužnosti

Na inauguraciju Zorana Milanovića, doznaje se u Uredu izabranog predsjednika, pozvano je 39 uzvanika. Među njima su aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i 5 potpredsjednika Sabora - HDZ-ovi Željko Reiner i Milijan Brkić, manjinac Furio Radin, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i Mostov Božo Petrov.

Među uzvanicima su i premijer Andrej Plenković i četiri potpredsjednika Vlade - Davor Božinović, Damir Krstičević, Zdravko Marić i Predrag Štromar. Kao uzvanici pozvani su i bivši predsjednici - Ivo Josipović i Stipe Mesić, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, članovi Milanovićeve obitelji (majka, supruga Sanja Musić Milanović te sinovi), te još 19 članova Milanovićevog izbornog stožera.

Na inauguraciju nisu pozvani predsjednici stranaka, kao ni predstavnici vjerskih zajednica, diplomati ili strani državnici te predsjednik HAZU-a, kojeg su spominjali neki mediji.

Osim uzvanika, na Pantovčaku, gdje će se održati inauguracija, naći će se još ljudi. Bit će tu predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i drugi ustavni suci koji sudjeluju u samoj svečanosti. Uz njih svoju ulogu u svečanosti imat će izvođači himne, klapa Hrvatske ratne mornarice, orkestar Hrvatske vojske te Počasno-zaštitna bojna, koja i inače boravi na Pantovčaku.

Prema hodogramu same svečanosti koja će biti održana u Svečanoj dvorani u Uredu predsjednice, odnosno predsjednika nakon dolaska uzvanika, ustavnih sudaca i samog Milanovića sa suprugom na početku inauguracije bit će odsvirana hrvatska himna. Nakon toga izabrani će predsjednik pred predsjednikom Ustavnog suda položiti prisegu.

Prilikom polaganja, odnosno izgovaranja prisege Milanović se se, doznajemo, držati slova zakona, odnosno teksta prisege propisanog Zakonom o izboru predsjednika. 'Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao', tekst je prisege koju će izgovoriti Milanović.

'Sama prisega, Ustav i zakonski okvir uređuje dvije stvari – tekst prisege i naravno da će takav kakav je uređen, biti izgovoren, i drugi dio je pred kim se prisega daje. Ako gledate Ustav to je pred predsjednikom Ustavnog suda, a ako gledate zakon onda pred Ustavnim sudom, dakle može se tumačiti šire – pred sucima Ustavnog suda', pojašnjava šef Ureda izabranog predsjednika Orsat Miljenić.

No Milanović će prisegu položiti ipak pred samo predsjednikom Ustavnog suda, nakon čega će uslijediti i potpisivanje prisege te Milanovićev govor. Govor će slijediti glazbena točka, no tko će je točno izvoditi u Uredu izabranog predsjednika zasad drže tajnom.

Nakon same inauguracije predviđen je i kratki koktel, a odmah nakon njega obavit će se i primopredaja dužnosti s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Pitanje koje mnoge interesira je i tko će biti dio budućeg tima novog predsjednika. Spekulira se da će na Pantovčak otići Nikola Jelić, kao glasnogovornik stožera i sada Ureda izabranog predsjednika, te Orsat Miljenić, koji je vodio stožer. U uredu izabranog predsjednika ne otkrivaju imena budućih dužnosnika i savjetnika.

'To je posao kojim se bavi izabrani predsjednik i kada bude procijenio da treba infomirati javnost, to će napraviti', poručuje Miljenić.