o banožićevoj nesreći

Milanović: Bivši udbaški drukeri koji kažu da ovo Plenkoviću ide u prilog su bolesni

13.11.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Ministar obrane bit će netko tko je lojalan premijeru Plenkoviću, rekao je predsjednik Zoran Milanović, dodajući da to u HDZ-u mora biti netko tko će biti jako odan šefu. 'Trebao bi biti netko tko će normalno komunicirati s mojim savjetnicima', kazao je, dodajući da za odabir ministra odgovornost snosi isključivo premijer. ' A kako je to izgledalo protekle tri godine, vidjeli ste', dodao je.

Sasvim je svejedno hoće li novi ministar biti muško ili žensko, bitno da je obrazovana osoba koja će dobro zastupati Hrvatsku u svijetu, dodao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara u Trogiru, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada i zaštitnika grada Svetog Ivana Trogirskog.

'Danas je ministar obrane vrlo vidljiv i zahtjevan posao, to će biti netko jako odan šefu, osobito u HDZ-u. Moj ministar je bio Kotromanović koji je vrlo samostalan čovjek. Ne kažem da takav mora biti svatko. BIlo bi dobro da je to obrazovana osoba, koja može dobro razgovarati sa sugovornicima na svijetu i predstavljati Hrvatsku na aktivan menadžerski način'.

Predsjedniku se nisu svidjele usporedbe prometnih nesreća Marija Banožića i Radimira Čačića.

'Nije bilo jasno tko je tu prebrzo vozio, je li bilo magle, a Čačić je na kraju odgovarao i morao je otići. A u ovom groznom slučaju sve je jasno. Čovjek je ostao bez života, djeca bez oca, a supruga bez muža. Razlika je taman tolika da nalaže potpuno drukčiji pristup. Banožić je bio tamo gdje nije smio nikako biti. Da je vozio 10 na sat, nije smio tamo biti', rekao je.

Prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar Banožić Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

'Oni koji govore da je ovo Plenkoviću došlo kao naručeno, bivši udbaški drukeri, to su bolesni ljudi. Nije mu došlo kao naručeno, ispada da netko mora poginuti da bi se smijenilo ministra. I da nije nitko poginuo, kako bi reagirao Plenković? Vjerojatno isto jer je bio gdje nije smio biti', kazao je Milanović.

Potvrdio je da ide u Vukovar 18. studenog i da tamo neće biti dvije kolone.

Komentirao je i činjenicu da su navijači Dinama još uvijek u zatvoru u Grčku. 'Ti hrvatski građani su u zatvoru bez razloga već tri mjeseca, drže ih tamo kao eksponate, kao životinjice u izlogu. Sto ljudi je zatvoreno i čeka se valjda razmjena', rekao je Milanović.

Po pitanju afere na Geodetskom fakultetu, podsjetio je da Plenković želi zabraniti i kazniti curenje informacija iz spisa. 'Kako će to sad primijeniti na europske istražitelje? Njima može puvati, kako se kaže u Dalmaciji. Džaba ste krečili gospodo', ocijenio je, dodajući da je dobro da je to izašlo u javnost kako bi se pokazalo da institucije izbjegavaju raditi svoj posao.

'Nitko neće ministricu optužiti i zatvoriti. Žena je potpuno nedužna, ali dogodilo se to što se dogodilo. To je EU. Ona je van tvoje kontrole, time ne možeš upravljati. Htio si, imaš', kazao je Milanović.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Osvnuo se i na nasilje u sklopu desničarskog terorizma.

'Nasilje dolazi od mladih muškaraca. Prirodna agresija mora biti kontrolirana i usmjeravana. Takve ideje nisu bezazlene, one su mahnite. Zato postoje službe, čiji je zadatak i da razgovaraju prema potrebi. Ako sad nije potreba, kada je?', pitao je Milanović, aludirajući na nesazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'To je naša dužnost, mi to moramo. Plenković je nažalost teroristom proglasio i onog nesretnika koji je zapucao na Banske dvore. Pa je za to optužio mene koji sam prije pet godina spomenuo nešto što je njegova mater potpuno legalno radila cijelu karijeru. I to je tog nesretnika motiviralo… Pa sad slušamo optužbe. Ajde da razgovaramo… S takvim se stvarima ne treba igrati', rekao je Milanović.