BRANITELJI STOTI DAN U SAVSKOJ

'Milanović je mogao ići u rat, ali je išao na boks'

27.01.2015 u 12:32

Bionic
Reading

Stotog dana prosvjeda u Savskoj 66 u Zagrebu branitelji su pod šatorom podignutim ispred ulaza u Ministarstvo branitelja održali konferenciju za novinare na kojoj su manje govorili o svojim zahtjevima, a više o ministru Fredu Matiću, stalno ga nazivajući bivšim, i o premijeru Zoranu Milanoviću, spočitnuvši mu da 'nije bio u Domovinskom ratu, već je išao na boks'

'Naši zahtjevi stoje od prvog dana, a od početka našeg prosvjeda više od 50 branitelja završilo je u bolnici. Za nas nema razumijevanja i ignorira nas se; tražili smo suspenziju Zakona o mirovinskom osiguranju, a dobili smo odgodu samo jednog članka. Kad privatni poduzetnik ima radnika kojim nije zadovoljan, on mu da otkaz i zamijeni ga drugi. A što radi Zoran Milanović? On kaže da je Matić najbolji ministar i štiti ljude koji ne rade svoj posao', kazao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, istaknuo je kako Hrvatskom vlada bešćutna vlast koja vrijeđajući branitelje pokazuje nepoštivanje prema Domovinskom ratu.

Zoran Milanović imao je priliku ići u Domovinski rat, ali je išao na boks. Da je išao i poginuo, njegova majka bi imala mirovinu; da je postao stopostotni invalid, imao bi prava. Tražimo da se Domovinski rat stavi na pijedestal', istaknuo je Deur.

RTL Autor: RTL

Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Orao, Milanoviću je, uz spočitavanje da nije imao hrabrosti ići u rat, natuknuo da nema hrabrosti ni doći u šator.

'Trude se svim silama prikazati nas kao barbare i priželjkuju da se branitelji radikaliziraju prema svom narodu. Milanović i Matić obmanuli su javnost kazavši da dijelu branitelja nisu smanjena prava, ali ima onih koji su s 1090 kuna spali na 800', kazao je Klemm.

Iako su u nekoliko navrata ponovili da ne traže materijalna prava, već da se i njih i Domovinski rat tretira onako kako je to svugdje u svijetu, Glogoški je tijekom presice kazao da svakodnevno primaju prijedloge za novi zakon o braniteljima na kojem rade te kako će u njemu biti tri osnovne stvari: stambeno zbrinjavanje branitelja, osiguravanje egzistencije obitelji nakon što branitelj premine i rješavanje pitanja dragovoljaca Domovinskog rata.

Na pitanje zašto se s ministrom Matićem, kojeg nazivaju bivšim i tvrde da s njim nemaju što više razgovarati, nalaze na neslužbenom ručku, Klemm je kazao da su ga pozvali jer je Matić branitelj te da mu kažu da ih više ne vrijeđa i na ploči ispisuje njihova primanja.

'S njim nemamo što razgovarati. On je izjavio da je spreman otići s mjesta ministra kad proda svoj stan i da sada ne može jer ima kredit za njega. Ministarska plaća sasvim sigurno mu je veća nego što bi mu bila braniteljska mirovina', zaključio je Glogoški.

Branitelji su najavili da šator ostaje u Savskoj ako treba i narednih tisuću dana te su izrazili podršku Željku Sačiću, protiv kojeg je podignuta optužnica za zločin u Gruborima.