POBIJEDIO BERNARDIĆEV ČOVJEK

Milanović izgubio potporu mladih SDP-ovaca

05.07.2014 u 21:47

Bionic
Reading

Aktualni predsjednik zagrebačkog Foruma mladih SDP-a Nenad Livun pobijedio je na današnjim izborima među SDP-ovim juniorima te postao novi predsjednik Foruma mladih na državnoj razini. Informacija koja javnosti možda i neće značiti mnogo, ipak puno otkriva o odnosima unutar SDP-a

Nakon što je sredinom ovog tjedna Predsjedništvo SDP-a donijelo odluku da će se Glavni odbor sastati tek na jesen i nakon što izbacivanje Slavka Linića nije donijelo veće potrese u stranci, činilo se da će se u SDP-u do parlamentarnih izbora ipak sve smiriti. No današnji izbori za novog predsjednika Foruma mladih SDP-a pokazali su da 'mira u kući' ipak neće biti.

Pobjedu je, naime, odnio predsjednik zagrebačkog Foruma mladih Nenad Livun, inače blizak šefu zagrebačkog SDP-a Davoru Bernardiću. Za Livuna se govori da je predstavnik tzv. zagrebačko-riječke struje u SDP-u, koja ne ide na ruku predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću. Do prije nekoliko mjeseci radio je, doznajemo, u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a sada je na radnom mjestu kod ministra Gordana Marasa, gdje je zadužen za EU projekte.

Međutim, iako je Livun na konvenciji Foruma mladih osvojio 156 glasova, što bi trebala biti natpolovična većina od 311 ukupnih glasova, gubitnička struja, kažu nam naši izvori, nije htjela priznati rezultat.  Dapače, nezadovoljan je bio i  Saša Đujić, koji je do večeras obavljao funkciju šefa Foruma mladih. Svojim kolegama je navodno poručio da se srame.

Mladi SDP-ovci naklonjeni predsjedniku stranke Milanoviću pokušali su osporiti rezultat i tražili i prebrojavanje glasova, tvrdeći da Livun nije dobio natpolovičnu većinu te da se mora ići u drugi krug. Dapače, naši izvori kažu nam da su mladim SDP-ovcima koji su naklonjeni Livunu prijetili da će se 'rušiti konvencija' ako se ne ide u drugi krug, a navodno se naokolo zivkalo i Milanoviću sklone ministre.

Nasuprot Livuna i vrlo blizu pobjedi, s osvojenih 148 glasova, našao se Goran Grobotek, blizak Milanovićevom čovjeku Siniši Hajdašu Dončiću. Grobotek je dok je Hajdaš Dončić bio župan, bio njegov glasnogovornik, a kada je Hajdaš došao na funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Groboteka je povukao za sobom i postavio ga kao tajnika u svom kabinetu.

Poraz 'Milanovićeve struje' na konvenciji Foruma mladih dolazi na kraju tjedna u kojem je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da će se sjednica Glavnog odbora održati tek najesen, što nije oduševilo potpredsjednika stranke Zlatka Komadinu, koji je očekivao da SDP-ovci progovore o rezultatima izbora u Vukovaru i 'padajućem' rejtingu stranke. 'Zvona zvone na uzbunu', poručio je u ponedjeljak Komadina na press konferenciji, koja je i izazvala koškanja između riječkog SDP-a i Gordana Marasa.

Maras je, naime, u srijedu uoči sjednice Predsjedništva SDP-a izjavio da je svejedno hoće li sjednica Glavnog odbora SDP-a biti odmah ili krajem ljeta, a da je važna dobra priprema sjednice, jer se Glavni odbor ne saziva jer se to nekome htjelo, iako takva želja dolazi  svakog ponedjeljka iz Rijeke.

Uskoro je stigao i odgovor Vojka Obersnela iz Rijeke, koji je rekao da ne zna zašto Maras i drugi imaju potrebu da se stalno osvrću na ono što se događa u Rijeci, naglasivši da bi im bilo bolje da se bave Zagrebom jer su tamo izgubili izbore.

341087,338584,337458,337225