'MUDRI' PREMIJER

Milanović izbjegao švicarac: Sjetimo se kako je dobio kredit u eurima

27.08.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović hvaleći se u intervjuu za Novu TV kako je riješio problem kredita u švicarcima, usput je i podijelio packe svima koji su to napravili. 'Mi nismo stvorili problem, ali smo ga riješili. Bez agresije i histerije, ima tu i osobne odgovornosti. Pa ja sam digao u eurima kredit, malo je nedostajalo da u francima dignem', poručio je Milanović dužnicima u francima. Ispada da je on, eto, bio pametniji od tisuća ljudi koji su dignuli kredit u francima jer je on uzeo kredit u eurima

Stoga, podsjetimo kako je Zoran Milanović zapravo dobio kredit. Dvoetažni stan u središtu Zagreba, u Krajiškoj ulici, Milanović je uz povlaštene uvjete 2008. kupio od tadašnjeg potpredsjednika HSLS-a Hrvoja Vojkovića. Novinari Slobodne Dalmacije otkrili su, a o tome je pisao i tportal.hr, da je tada 42-godišnji Milanović stan od 127 četvornih metara kupio kreditom Erste banke od 290.000 eura i uz rok otplate od 30 godina što je razdoblje koje tada nije bilo dostupno građanima starijima od 35 godina. Milanović je ratu od 11.000 kuna mjesečno trebao otplaćivati do svoje 72. godine.

Milanović je tada javnosti, koja se živo zanimala za njegovu nekretninsku transakciju, objašnjavao da mora prodati stari stan kako bi smanjio ratu kredita. Kredit je većim dijelom planirao podmiriti nakon što proda stari stan od 130 četvornih metara na zagrebačkom Bijeniku, u naselju urbanih vila iznad Svetog Duha.

Ipak, taj stan je prodao tek sredinom 2012., nakon što ga je bezuspješno prodavao preko tri godine, pa je bio primoran spustiti cijenu. Stan je prodao za oko 170 tisuća eura, iako je na njemu planirao zaraditi oko 260 tisuća eura, ostavši kratak za planiranih gotovo 100 tisuća eura. Tim novcem supružnici Milanović prebili su dio kredita koji otplaćuju za stan u Krajiškoj ulici, u Zagrebu.

Prema podacima iz imovinske kartice Zorana Milanovića, predane u lipnju 2014., Milanović je Erste banci dužan još 122 tisuće eura za stan na kredit u Krajiškoj ulici.