razgovor na pantovčaku

Milanović i Hrvatska zaklada za znanost: Ukupna ulaganja u znanost nisu dovoljna

24.01.2022 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i predstavnici Hrvatske zaklade za znanost ocijenili su na susretu u ponedjeljak da ukupna ulaganja u znanost u Hrvatskoj nisu dovoljna, a iz Zaklade su istaknuli i kako je njihov cilj "pridonijeti razvoju kojega nema bez znanosti"

Povod sastanka bilo je godišnje izvješće Hrvatske zaklade za znanost u kojemu su predstavljeni rad i potpore znanstvenim projektima u prošloj godini, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Nacionalnu zakladu za znanost, koja je najvažniji financijer znanstvenih istraživanja, osnovao je 2001. Hrvatski sabor radi promocije znanosti, visokog obrazovanja i tehnologijskog razvoja te osiguranja potpora znanstvenim, visokoobrazovnim i tehnologijskim programima i projektima.

Njezini predstavnici istaknuli su kako je tijekom 20 godina rada Zaklada razvila neovisan sustav natječaja, vrednovanja i odabira najboljih projekata i istraživača te postala najvažniji financijer hrvatske znanosti i znanstvenika.

"Vođena načelima znanstvene izvrsnosti, nepristranosti i transparentnosti i primjenom međunarodno prihvaćenih mjerila uspješnosti u istraživanjima, Zaklada je do danas iz proračunskih i izvanproračunskih izvora financirala razvoj karijera mladih istraživača i znanstveno-istraživačke projekte u iznosu većem od 1,1 milijardu kuna", stoji u priopćenju.

Samo u 2021. godini, istaknuto je, financijska pomoć znanstvenim istraživanjima iznosila je 227 milijuna kuna.

U razgovoru je zaključeno kako ukupna ulaganja u znanost u Hrvatskoj nisu dovoljna, a predstavnici Zaklade istaknuli su kako je njihov cilj pridonijeti razvoju kojega nema bez znanosti, stoji u priopćenju.

U izaslanstvu Hrvatske zaklade za znanost bili su predsjednik Upravnog odbora Zaklade Nikola Ružinski, članovi Upravnog odbora akademik Željko Kaštelan, Milan Mesić, Slavko Perica, Dražen Vikić-Topić te izvršna direktorica Irena Martinović Klarić.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima Zaklade istaknuli su više od 2.000 projekata od kojih su mnogi ostvarili vrhunske rezultate na svjetskoj razini, kao i suradnju koja je ostvarena s više od 900 mladih istraživača i oko 6000 znanstvenika, koji karijere grade na hrvatskim znanstvenim institutima i sveučilištima.

Kroz desetak nacionalnih i međunarodnih programa obrazuju se i usavršavaju nove generacije doktora znanosti, omogućava se uspostava vlastitih istraživačkih grupa perspektivnim mladim znanstvenicima i podupiru se vodeći hrvatski znanstvenici u provođenju nacionalno značajnih ili međunarodno kompetitivnih istraživanja, istaknuli su predstavnici Zaklade za znanost.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.